Skip to main content

Minder huur voor Zwols café vanwege coronamaatregelen

14 december 2020

Het Zwolse danscafé Café Bruut heeft vanaf half maart tot juni 2020 haar deuren moeten sluiten als gevolg van de coronamaatregelen. In de zomerperiode was het café weliswaar open, maar vanwege alle restricties was de omzet beperkt. Vanaf half oktober 2020 is het café opnieuw gesloten waardoor de inkomstenbron weer volledig is weggevallen. De verhuurder wilde de uitbater van het café alleen tegemoetkomen door 50% van de huurprijs over 2 maanden op te schorten, maar vond verder dat de coronamaatregelen tot het ondernemersrisico van de uitbater behoorden. De huurder was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter. In een kort geding heeft de rechtbank Overijssel geoordeeld dat de beperkende maatregelen van de overheid als gevolg van de coronacrisis moeten worden aangemerkt als onvoorziene omstandigheden. Partijen hadden bij het aangaan van de huurovereenkomst niet kunnen vermoeden dat sprake zou zijn van een wereldwijde gezondheidscrisis die ertoe zou leiden dat het gebruik van een groot deel van de middenstandsbedrijfsruimte voor een langere periode ernstig belemmerd zou worden. De gevolgen van deze crisis zijn dan ook niet in de huurovereenkomst verdisconteerd. In het licht van de aard van de overeenkomst en de verkeersopvattingen behoren de gevolgen van de coronacrisis en de daarop gevolgde overheidsmaatregelen echter niet geheel voor rekening van de uitbaten van het café te komen. Een en andere maakt dat de verhuurder de uitbater van het café niet volledig aan haar verplichtingen kan houden om de volledige huur te betalen zolang de beperkingen gelden. Zolang het café gesloten moet blijven geldt een korting op de huursom van 50% en gedurende de zomerperiode – toen het café onder restricties open kon – vond de rechter een kortingspercentage van 25% redelijk.

Het is te hopen dat in deze huidige tijd verhuurders en huurders zonder tussenkomst van de rechter tot redelijke afspraken kunnen komen ten aanzien van de huur. Mocht dat niet het geval zijn, dan biedt deze uitspraak wellicht soelaas.

Gepubliceerd op LinkedIn op 14 december 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtRogier Kingma
22 februari 2024

Het concurrentiebeding, wederom een voorbeeld van hoe het niet moet

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHet blijft een relevant onderwerp: het concurrentiebeding. Veel werkgevers hebben een (gerechtvaardigd) belang bij dit beding. Anderzijds kan een dergelijk…
AlgemeenArbeidsrechtLeon ToonenZiekte en verzuim
15 februari 2024

Wat moet je als werkgever doen als werknemer aangeeft (vermoeidheids- of gezondheids)klachten te hebben maar zich nog niet heeft ziekgemeld?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEUit een recent gepubliceerde uitspraak van de kantonrechter Breda volgt maar weer eens de zorgplicht die een werkgever heeft voor…