Skip to main content

Minder huur voor Zwols café vanwege coronamaatregelen

14 december 2020

Het Zwolse danscafé Café Bruut heeft vanaf half maart tot juni 2020 haar deuren moeten sluiten als gevolg van de coronamaatregelen. In de zomerperiode was het café weliswaar open, maar vanwege alle restricties was de omzet beperkt. Vanaf half oktober 2020 is het café opnieuw gesloten waardoor de inkomstenbron weer volledig is weggevallen. De verhuurder wilde de uitbater van het café alleen tegemoetkomen door 50% van de huurprijs over 2 maanden op te schorten, maar vond verder dat de coronamaatregelen tot het ondernemersrisico van de uitbater behoorden. De huurder was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter. In een kort geding heeft de rechtbank Overijssel geoordeeld dat de beperkende maatregelen van de overheid als gevolg van de coronacrisis moeten worden aangemerkt als onvoorziene omstandigheden. Partijen hadden bij het aangaan van de huurovereenkomst niet kunnen vermoeden dat sprake zou zijn van een wereldwijde gezondheidscrisis die ertoe zou leiden dat het gebruik van een groot deel van de middenstandsbedrijfsruimte voor een langere periode ernstig belemmerd zou worden. De gevolgen van deze crisis zijn dan ook niet in de huurovereenkomst verdisconteerd. In het licht van de aard van de overeenkomst en de verkeersopvattingen behoren de gevolgen van de coronacrisis en de daarop gevolgde overheidsmaatregelen echter niet geheel voor rekening van de uitbaten van het café te komen. Een en andere maakt dat de verhuurder de uitbater van het café niet volledig aan haar verplichtingen kan houden om de volledige huur te betalen zolang de beperkingen gelden. Zolang het café gesloten moet blijven geldt een korting op de huursom van 50% en gedurende de zomerperiode – toen het café onder restricties open kon – vond de rechter een kortingspercentage van 25% redelijk.

Het is te hopen dat in deze huidige tijd verhuurders en huurders zonder tussenkomst van de rechter tot redelijke afspraken kunnen komen ten aanzien van de huur. Mocht dat niet het geval zijn, dan biedt deze uitspraak wellicht soelaas.

Gepubliceerd op LinkedIn op 14 december 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
30 juni 2025

Werknemer geen recht op een WIA-uitkering dus werkgever geen recht op compensatie transitievergoeding? Waar je als werkgever op moet letten als de WIA-uitkering geweigerd wordt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWIA-uitkering van jouw zieke werknemer geweigerd? Wees dan als werkgever alert. Dit kan namelijk betekenen dat jij geen recht hebt…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha KranenburgToonaangevend in Arbeid en Verzuim
27 juni 2025

Dilemma Vrijdag 😎: Je ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch worden veroordeeld tot betaling van een transitievergoeding?

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEJe ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch…