Skip to main content

Mag een werkgever van een werknemer verlangen om te re-integreren op andere dagen dan de gebruikelijke werkdagen?

15 oktober 2021

In een recent kort geding moest het Hof Den Bosch antwoord geven op deze vraag. De werkneemster werkte op basis van een arbeidsovereenkomst als verkeersregelaar. De overeengekomen arbeid wordt gebruikelijk verricht in de weekenden. Doordeweeks heeft zij ander werk en is zij niet in staat om voor de werkgever te werken.

Op 12 oktober 2019 is de werkneemster ziek uitgevallen als verkeersregelaar vanwege beperkingen aan haar been. Tussen partijen is vervolgens een discussie ontstaan over de vraag of de werkneemster voldoende meewerkt aan haar re-integratie. De discussie spitst zich vooral toe op de vraag of de werkgever in redelijkheid van de werkneemster mag verlangen dat zij op andere dagen dan de zaterdag en zondag werkzaamheden verricht die in het kader van haar re-integratie als passend kunnen worden beschouwd.

De werkgever verlangt van de werkneemster dat zij in het kader van haar re-integratie op andere dagen komt werken dan de zaterdag en/of zondag. Toen haar andere werk stillag vanwege de coronacrisis, heeft zij dat kunnen doen, maar nu haar andere werk weer is opgestart, kan zij nog slechts in de weekenden voor de werkgever werken, ook voor wat betreft passende werkzaamheden in het kader van haar re-integratie. Omdat de werknemer niet bereid was doordeweeks te re-integreren c.q. passende (kantoor)werkzaamheden uit te voeren, heeft de werkgever haar loon stopgezet en een deskundigenoordeel aangevraagd. Volgens het UWV was het aangeboden werk niet passend vanwege ‘redenen van sociale aard’; de werkneemster heeft zich volgens het UWV terecht op een bestaand arbeidspatroon beroepen.

Op basis van dit oordeel moet volgens het Hof al worden aangenomen dat de aangeboden arbeid niet passend was en komt de vraag of voor de werkneemster een deugdelijke grond bestond om de uitvoering daarvan te weigeren of op te schorten al niet meer aan de orde. De re-integratie moet dus in beginsel plaatsvinden op de momenten waarop de werkneemster haar werkzaamheden gewoonlijk uitvoert, dus in de weekenden. De werkgever heeft de loonstop ten onrechte toegepast en moet alsnog het loon doorbetalen.

Gepubliceerd op LinkedIn, 15 oktober 2021

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtJanna van der Kamp
30 november 2023

Minister Van Gennip ingehaald door de rechtspraak!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDagloon-perikelen‚Ķ In Nederland wordt voor het berekenen van bijvoorbeeld een WW-uitkering gekeken naar je persoonlijke dagloon. Het dagloon is -…
AlgemeenAnnemarie BusseArbeidsrechtPascal WillemsZiekte en verzuim
28 november 2023

Law Talk 90: Op vakantie tijdens ziekte kost geen vakantiedagen?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken mr. Pascal Willems en mr. Annemarie Busse de uitspraak van de Hoge Raad…