Let op: wettelijke betalingstermijn voor bedrijven aangepast!

De wettelijke betalingstermijn van een zakelijke factuur is 30 dagen. Dit geldt als geen andere afspraken tussen partijen zijn gemaakt. In de meeste gevallen is echter wel een termijn afgesproken. Je kan een kortere betalingstermijn afspreken, zoals bijvoorbeeld 14 dagen, maar langer kan ook. Dat laatste is niet meer in alle gevallen toegestaan. Sinds afgelopen juli is namelijk de wet aangepast die de betalingstermijnen regelt.

Sinds 1 juli 2017 konden grote ondernemingen die een handelsovereenkomst sluiten met kleine of middelgrote ondernemingen een maximale betalingstermijn van 60 dagen afspreken. Vanaf 1 juli jl. is deze termijn gehalveerd en kunnen grote ondernemingen die een overeenkomst sluiten met kleine of middelgrote ondernemingen nog maximaal een betalingstermijn van 30 dagen afspreken. Het doel van deze wetswijziging is om onredelijk lange betalingstermijnen tegen te gaan.

Wordt er toch nog een langere betalingstermijn in de overeenkomst of algemene voorwaarden genoemd? Dan is deze afspraak nietig. In dat geval geldt automatisch de hiervoor genoemde uiterste betalingstermijn van 30 dagen. En kan wettelijke handelsrente worden gevorderd over de termijn die de 30 dagen overschrijdt. Deze rente is 8,00%.

Wat moet je nu doen?

  • Deel klanten in op grootte. Klanten die vallen onder grote bedrijven moeten facturen nu binnen 30 dagen betalen. Van een groot bedrijf in de zin van deze wet is sprake als aan (ten minste) twee van de volgende drie voorwaarden is voldaan: een balanstotaal van meer dan € 20 miljoen, een netto-omzet van meer dan € 40 miljoen, een gemiddeld aantal werknemers van 250 of meer. Is sprake van een groot bedrijf? Dan moet de factuur dus binnen 30 dagen worden betaald, tenzij de contractspartij ook een groot bedrijf is, dan kan nog steeds een langere termijn worden afgesproken.
  • Pas de algemene voorwaarden en contracten aan en/of vraag om aangepaste inkoopvoorwaarden. In de gevallen waarin een groot bedrijf de debiteur is en de contractspartij géén groot bedrijf is, mag nooit een langere betalingstermijn dan 30 dagen zijn opgenomen. Dit betekent dat in alle algemene voorwaarden of inkoopvoorwaarden bepalingen gewijzigd of toegevoegd moeten worden. Vervolgens is het belangrijk om de aangepaste voorwaarden op een juiste manier met de klant te communiceren om ervoor te zorgen dat deze correct op de handelsrelatie van toepassing zijn verklaard.

Voor bestaande handelsrelaties geldt nog een overgangstermijn tot 1 juli volgend jaar. Voor nieuwe contracten gaat de wetswijziging per direct in. Vragen? Neem gerust contact met ons op!

Gepubliceerd op LinkedIn, 1 september 2022

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
26 juli 2021

Inschrijving: WVO Event 6 oktober 2022

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWVO Event 2022: Actualiteiten arbeidsrecht, ziekte en verzuim & sociale zekerheid Net zoals in 2019 en 2021, organiseren wij ook…
AlgemeenArbeidsrechtMarieke Hulstijn-Botter
29 september 2022

Advies aan de Hoge Raad: de arbeidsovereenkomst van een uitzendkracht mag niet eindigen vanwege ziekte of arbeidsongeval

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHet advies in de titel staat in de conclusie van advocaat-generaal Ruth de Bock (hierna: A-G De Bock) die vrijdag…
AlgemeenAnnemarie BussePascal Willems
27 september 2022

Law Talk 49: Timing en toon van werkgever ernstig verwijtbaar?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken mr. Pascal Willems en mr. Annemarie Busse de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden…