Skip to main content

Let op! Ontbreken van commerciële drive bij zzp’er kan leiden tot dienstverband!

29 februari 2024

In de politiek horen we al enige tijd geluiden dat schijnzelfstandigheid zoveel mogelijk moet worden aangepakt. Zo heeft het Wetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden tot doel schijnzelfstandigheid te voorkomen. In de rechtspraak zien we langzaamaan ook steeds meer signalen dat strenger wordt getoetst en zzp’ers steeds vaker toch worden aangemerkt als werknemers.

In dit kader oordeelde de rechtbank Amsterdam recent dat een corrector die al jaren als zelfstandige voor de Volkskrant werkte toch aangemerkt dient te worden als werknemer. Conform vaste rechtspraak keek de rechter bij de beoordeling niet alleen naar wat partijen op papier waren overeengekomen, maar ook hoe in de praktijk uitvoering werd gegeven aan de arbeidsovereenkomst.

Daarbij was bijvoorbeeld van belang dat de corrector het grootste deel van zijn inkomsten uit de werkzaamheden voor de Volkskrant haalde, gebonden was aan interne deadlines en als het ware een onderdeel van de organisatie was geworden.

Opvallend is dat rechtbank Amsterdam hier ook in meeneemt dat de corrector zich nauwelijks heeft opgesteld als “ondernemer”. Het feit dat de corrector genoegen nam met een inkomen dat voor het leeuwendeel afkomstig was van de Volkskrant wees volgens de rechtbank op het ontbreken van commerciële gedrevenheid die duidt op ondernemerschap.

Met dit standpunt kunnen we ook het criteria “commerciële drive’ toevoegen aan de vraag of er sprake is van een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht. Hoe zit het bijvoorbeeld met de leerkracht die volledig werkzaam is op een school of de huisarts die als zelfstandige feitelijk voor binnen dezelfde praktijk werkt?

Het gebied wordt in ieder geval steeds grijzer. Bereid je daarom nu alvast voor. Hoe zit het bijvoorbeeld met loon als de zzp’er achteraf toch in dienst blijkt te zijn? Hoe ga je om met vakantiedagen? Maak daar nu alvast afspraken over met elkaar!

Gepubliceerd op LinkedIn, 29 februari 2024

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
30 juni 2025

Werknemer geen recht op een WIA-uitkering dus werkgever geen recht op compensatie transitievergoeding? Waar je als werkgever op moet letten als de WIA-uitkering geweigerd wordt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWIA-uitkering van jouw zieke werknemer geweigerd? Wees dan als werkgever alert. Dit kan namelijk betekenen dat jij geen recht hebt…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha KranenburgToonaangevend in Arbeid en Verzuim
27 juni 2025

Dilemma Vrijdag 😎: Je ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch worden veroordeeld tot betaling van een transitievergoeding?

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEJe ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch…