Skip to main content

Leaseauto na 31 jaar innemen: mag dit?

10 maart 2020

Het innemen van een leaseauto door een werkgever, bijvoorbeeld als iemand langdurig ziek is of als er sprake is van een functiewijziging, levert vaak discussie op met de werknemer. De werknemer stelt dan namelijk dat je als werkgever niet zomaar een arbeidsvoorwaarde mag wijzigen. De werkgever baseert zich echter vaak op afspraken die hierover zijn gemaakt, bijvoorbeeld in de arbeidsovereenkomst of in de auto-regeling. Wat mag nu wel (of niet) en moet er een compensatie worden aangeboden door de werkgever? Eind februari heeft de kantonrechter Arnhem zich gebogen over de vraag of de lease-auto van een werkneemster terecht was ingenomen, ondanks dat al 31 jaar aan haar een lease-auto ter beschikking was gesteld. Aanleiding hiervoor was dat de werkneemster niet meer voldeed aan de toekenningscriteria die waren afgesproken in de Mobiliteitsregeling. De kantonrechter oordeelde dat ondanks dat er sprake was van een arbeidsvoorwaarde, het belang van werkneemster, tegenover het belang van werkgever bij een door de COR geaccordeerde Mobiliteitsregeling, naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid moest wijken. Oftewel: de werkneemster krijgt geen lease-auto meer. Wel was de werkgever verplicht op grond van goed werkgeverschap een financiële compensatie te betalen voor ‘het verlies’ van de leaseauto na 31 jaar.

Annemarie Busse
Advocaat bij WVO Advocaten B.V.

Gepubliceerd op: LinkedIn, 10 maart 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
29 maart 2024

Dilemma vrijdag: Werknemer A stuurt naar de werkgever een e-mail waarin hij klaagt over werknemer B. Ben je verplicht om werknemer B inzage te geven in de e-mail?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn eerste instantie zou je zeggen van niet, want werknemer A moet immers vrij kunnen klagen en heeft ook recht…
AlgemeenArbeidsrechtJanna van der Kamp
28 maart 2024

Niet op tijd klagen; word je dan overgeslagen?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn het Nederlandse recht kennen we de klachtplicht. Artikel 6:89 BW bepaalt dat een schuldeiser geen beroep meer kan doen…