Skip to main content

Kwetsbare personen moeten weer gewoon aan het werk

9 juli 2020

Op 6 juli 2020 is de vijfde (en mogelijk laatste) Kennisbrief COVID-19 en arbeid gerelateerde zorg gepubliceerd. In deze kennisbrief worden 14 vragen en antwoorden over Covid-19 voor Arbo professionals besproken.

De eerste vraag is “Zijn er nog nieuwe inzichten rond kwetsbare personen?”. Bij de beantwoording vermeldt de Kennisbrief dat het RIVM haar beleid ten aanzien van kwetsbare personen heeft herzien omdat momenteel de kans om een COVID-19 positieve persoon in een publieke ruimte tegen het lijf te lopen, enorm is afgenomen. De afgelopen week lag het aantal besmettelijke mensen rond de 1,4 per 10.000 personen. Ter vergelijk: tijdens de griepepidemie in 2018/2019 lag het aantal besmettelijke personen van influenza tussen de 159 en 190 per 10.000 personen.

Het advies is dat kwetsbare personen waarbij sprake is van een medisch stabiele situatie, zich weer gaan gedragen als ze deden voor de COVID-19 uitbraak, waaronder een terugkeer naar het werk. Wel dienen zij de extra voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, zoals buiten de spits reizen in het openbaar vervoer en het toepassen van goede algemene hygiëne.

Het uitgangspunt daarbij is dat een kwetsbare werknemer in principe zijn eigen werk kan blijven doen, zo lang:

  • de richtlijnen van het RIVM en eventueel aanvullend die van de GGD worden gevolgd;
  • er consequent en volgens de bestaande richtlijnen of procedures van de instelling of organisatie wordt gewerkt;
  • oncontroleerbare situaties (bijvoorbeeld bijeenkomsten van grote groepen mensen waarbij de 1,5 meter niet goed kan worden gehandhaafd) worden vermeden;
  • waar nodig aanvullende maatregelen worden genomen, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen en/of fysieke barrières.

De vraag of een medewerker zich, ook na het aanpassen van deze uitgangspunten, kan beroepen dat hij/zij thuis moet blijven werken omdat hij tot een risicogroep behoort, zal dus afhangen van de omstandigheden van het geval. Feit is wel dat de verplichting om thuis te werken voor kwetsbare personen geen algemene regel meer is. Uitspraken, zoals die van de Kantonrechter Maastricht over de medewerker die tijdens thuis quarantaine recht had op loon, moeten dan ook steeds bekeken worden tegen de achtergrond van de meest actuele situatie van dat moment.

Pascal Willems
WVO Advocaten

Gepubliceerd op LinkedIn, 9 juli 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
28 augustus 2024

LUSTRUM – WVO EVENT 10 oktober 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
6 september 2024

Dilemma Vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐎𝐩 31 𝐦𝐚𝐚𝐫𝐭 𝐢𝐬 𝐝𝐞 𝐥𝐚𝐚𝐭𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐚𝐠 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐞𝐟𝐭𝐢𝐣𝐝. 𝐃𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐠𝐞𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐭𝐮𝐮𝐫𝐭 𝐨𝐩 10 𝐦𝐚𝐚𝐫𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐞-𝐦𝐚𝐢𝐥 𝐰𝐚𝐚𝐫𝐢𝐧 𝐬𝐭𝐚𝐚𝐭…
AlgemeenArbeidsrechtMehtap Melo-KocyigitZiekte en verzuim
5 september 2024

Ben je als werkgever aansprakelijk voor burn-out klachten van je werknemer?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEBurn-out klachten komen helaas steeds vaker voor en kunnen leiden tot langdurige uitval van werknemers. Wat gebeurt er wanneer een…
What do you want to do ?

New mail