Skip to main content

Komen WIA-voorschotten voor rekening van een eigenrisicodrager?

27 oktober 2021

Al geruime tijd heeft het UWV te kampen met grote achterstanden. Veel geneeskundige keuringen vinden te laat plaats. Dit leidt tot vertragingen in het nemen van WIA-beslissingen. In afwachting van deze beslissing wordt door het UWV vaak een voorschot aan de (ex)werknemer toegekend. Normaal gesproken, komt dit voorschot voor rekening van het UWV. Hoe zit dit bij een eigenrisicodrager? Mag het UWV deze voorschotten aan een eigenrisicodrager toerekenen?

De rechtbank Limburg heeft hierover op 6 oktober 2021 een uitspraak gedaan (ECLI:NL:RBLIM:2021:7549).

In deze zaak had het UWV WIA-voorschotten aan een aantal (ex)werknemers toegekend. Vervolgens had het UWV deze voorschotten aan de (ex)werkgever toegerekend. Volgens het UWV was deze (ex)werkgever immers een eigenrisicodrager. De (ex)werkgever was het hiermee niet eens. Deze (ex)werkgever stelde zich op het standpunt dat hiervoor geen wettelijke grondslag bestond. De rechtbank oordeelde dat in de Wet WIA niet staat vermeld dat een eigenrisicodrager ook het risico van een voorschot op een WIA-uitkering draagt.

In deze wet staat immers alleen dat een eigenrisicodrager het risico van betaling van een WIA-uitkering draagt. Dat daaronder ook een voorschot op een WIA-uitkering moet worden begrepen, staat niet in de Wet WIA genoemd. In deze wet is evenmin een bepaling opgenomen die een WIA-voorschot gelijkstelt aan een WIA-uitkering. Hoewel het UWV bevoegd is om voorschotten op een WIA-uitkering te verlenen, betekent niet dat daarmee kan worden afgeleid dat dit voorschot aan een eigenrisicodrager kan worden toegerekend, aldus de rechtbank.

De rechtbank vond het daarbij van belang dat aan het verlenen van een WIA-voorschot het inherent is dat onzekerheid bestaat of uiteindelijk wel een WIA-uitkering wordt toegekend (die aan een eigenrisicodrager zou zijn toe te rekenen).

Volgens de rechtbank bestaat voor het toerekenen van deze voorschotten dus géén wettelijke grondslag. Deze voorschotten komen daarom niet voor rekening van een eigenrisicodrager.

Gepubliceerd op LinkedIn, 27 oktober 2021.

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha KranenburgToonaangevend in Arbeid en Verzuim
20 juni 2025

𝐃𝐢𝐥𝐞𝐦𝐦𝐚 𝐯𝐫𝐢𝐣𝐝𝐚𝐠 😎: Mag je loon stop zetten bij situatieve arbeidsongeschiktheid?

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐉𝐞 𝐩𝐥𝐚𝐚𝐭𝐬𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐞𝐞𝐧 𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐭𝐢𝐞 𝐰𝐞𝐠𝐞𝐧𝐬 𝐞𝐫𝐧𝐬𝐭𝐢𝐠 𝐯𝐞𝐫𝐬𝐭𝐨𝐨𝐫𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐫𝐞𝐥𝐚𝐭𝐢𝐞𝐬. 𝐃𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐰𝐞𝐢𝐠𝐞𝐫𝐭 𝐭𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐬𝐜𝐡𝐢𝐣𝐧𝐞𝐧, 𝐦𝐞𝐥𝐝𝐭 𝐳𝐢𝐜𝐡…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
19 juni 2025

Re-integratiekosten en hoe het UWV kan bijspringen

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEAls werkgever weet je: het re-integratietraject van een zieke werknemer kost geld. Denk bijvoorbeeld aan de arbodienst, de arbeidsdeskundige, het…