Skip to main content

Kan je een werknemer die weigert aan de re-integratieverplichtingen te voldoen op staande voet ontslaan?

22 augustus 2024

Zowel werkgever als werknemer hebben de verplichting om de re-integratie tijdens ziekte serieus te nemen en zich hier voor in te zetten. Werkt de werknemer niet mee dan heb je mogelijkheid om het loon op te schorten of stop te zetten. Dit kan een effectief middel zijn om de werknemer te bewegen alsnog mee te werken aan de re-integratie, maar wat doe je als deze sanctie ook niet leidt tot een meer meewerkende houding van de werknemer? Kan je de werknemer dan op staande voet ontslaan? De rechtbank Oost-Brabant oordeelde recent dat ontslag op staande voet in dat geval onder omstandigheden wel degelijk mogelijk is.

Feiten
In deze zaak had de werknemer zich op 16 januari 2023 ziek gemeld. Vervolgens vraagt de werknemer verlof aan voor de periode van 1 januari tot en met 8 maart 2024. De werkgever keurt dit verlof in eerste instantie goed, maar trekt deze goedkeuring later gedeeltelijk in vanwege nieuwe re-integratiemogelijkheden. De werknemer krijgt toestemming om van 1 tot en met 21 januari 2024 verlof op te nemen. De werknemer stemt vervolgens in met de gedeeltelijke intrekking van zijn verlof.

Vanaf 22 januari 2024 verschijnt de werknemer echter zonder bericht niet op zijn werk. Op 24 januari 2024 waarschuwt de werkgever dat het loon van de werknemer zal worden stopgezet als de werknemer niet binnen 2 dagen contact opneemt met zijn leidinggevende. De werknemer reageert zelf niet op de brief. In plaats daarvan reageert een kennis van de ouders van de werknemer met de enkele mededeling dat de werknemer ziek is. De werkgever zet daarom met ingang van 29 januari 2024 het loon stop. De werknemer verschijnt vervolgens ook niet op afspraken met de bedrijfsarts, waarna de werkgever het UWV vraagt een oordeel te geven over de re-integratie-inspanningen van de werknemer. Het UWV geeft vervolgens aan dat zij geen deskundigenoordeel kunnen afgeven, omdat de werknemer onbereikbaar is. De werkgever stuurt de werknemer vervolgens een laatste sommatie om zich op 12 maart 2024 te melden bij de werkgever en geeft aan dat het niet verschijnen gevolgen kan hebben voor het dienstverband. Ook aan deze sommatie wordt geen gehoor gegeven, waarna de werkgever de werknemer op 13 maart 2024 op staande voet ontslaat.

Oordeel kantonrechter
De kantonrechter maakt korte metten met dit verzoek. De werknemer heeft volgens de kantonrechter in strijd met het verzuimbeleid en zijn re-integratieverplichtingen gehandeld, door onbereikbaar te zijn en geen contact op te nemen. De instructies om contact met de werkgever op te nemen en/of te verschijnen op de werkvloer zijn redelijk en het hardnekkig en zonder gegronde reden weigeren daaraan te voldoen is verwijtbaar. Kortom, de houding en gedragingen van de werknemer in deze zaak naar de werkgever zijn voldoende om het ontslag op staande voet in stand te houden.

Let op!
Aan een ontslag op staande voet worden hoge eisen gesteld en al helemaal wanneer er ook nog sprake is van ziekte! Probeer altijd eerst de kwestie op te lossen met minder vergaande maatregelen, zoals een loonsanctie. Lukt het dan nog niet om de werknemer in beweging te krijgen? Dan kijken wij graag met je mee naar de andere mogelijkheden.

Gepubliceerd op LinkedIn, 22 augustus 2024

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha Kranenburg
4 juli 2025

Dilemma Vrijdag 😎 Chronische ziektes en proeftijdontslag

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEJe neemt een werknemer aan in een drukke baan. Je bent ervan op de hoogte dat de werknemer dat de…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
30 juni 2025

Werknemer geen recht op een WIA-uitkering dus werkgever geen recht op compensatie transitievergoeding? Waar je als werkgever op moet letten als de WIA-uitkering geweigerd wordt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWIA-uitkering van jouw zieke werknemer geweigerd? Wees dan als werkgever alert. Dit kan namelijk betekenen dat jij geen recht hebt…