Skip to main content

Kan een dienstverband eindigen door een ontbindende voorwaarde als sprake is van ziekte?

16 juli 2021

Een werkneemster heeft een leer-/arbeidsovereenkomst. In de overeenkomst is opgenomen dat als zij niet langer voldoet aan de verplichtingen en eisen die gelden bij de onderwijsinstelling, of als zij van verdere opleiding wordt uitgesloten, de leer-/arbeidsovereenkomst geacht te zijn ontbonden. We noemen dat ook wel een ontbindende voorwaarde, wat op zichzelf is toegestaan (ECLI:NL:PHR:2019:1067). De werkneemster raakt volledig arbeidsongeschikt, waarna op enig moment wordt gesproken over het stopzetten van de opleiding en zij wordt daarna ook daadwerkelijk uitgeschreven bij de opleiding. De werkgever stelt zich op het standpunt dat daardoor de ontbindende voorwaarde is ingetreden en de leer-/arbeidsovereenkomst daarom eindigt.

De werkneemster is het hier niet mee eens en stapt naar de rechter. Die oordeelt dat weliswaar een ontbindende voorwaarde kan worden afgesproken, maar dat het uitzonderlijke karakter van de ontbindende voorwaarde noopt tot een beperkte uitleg van de zin “van de opleiding uitgesloten worden”. Binnen die uitleg valt niet vanzelfsprekend het “stoppen met of beëindigen van de opleiding wegens gezondheidsredenen”. Dit geldt temeer in een situatie waarin het de bedoeling was om de opleiding op een later moment mogelijk weer op te pakken. Het enkel vanwege ziekte onderbreken van de opleiding of tijdelijk stoppen met de bedoeling de opleiding weer op te pakken wanneer de verhindering daartoe is weggevallen (dus wanneer geen sprake is van een situatie van verwijdering of uitsluiting), valt er dan ook niet onder.

De rechter oordeelt dat er geen intentie was van werkneemster om de opleiding definitief te beëindigen en dat zij ook niet is weggestuurd of uitgesloten van de opleiding omdat haar iets te verwijten was. Dit betekent dat het dienstverband niet is geëindigd door de ontbindende voorwaarde. De werkgever hoeft de werkneemster niet direct weer toe te laten, ze heeft de opleiding immers nog niet afgerond, maar moet haar wel weer toelaten vanaf het moment dat ze weer is ingeschreven bij de onderwijsinstelling. Verder moet met terugwerkende kracht het loon van de werkneemster worden doorbetaald. Vermeerderd met de maximale wettelijke verhoging (50%) en wettelijke rente.

Gepubliceerd op LinkedIn, 16 juli 2021

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
28 augustus 2024

LUSTRUM – WVO EVENT 10 oktober 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEVanwege de vele aanmeldingen, komen nieuwe aanmeldingen op dit moment op een wachtlijst.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
4 oktober 2024

Dilemma Vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐈𝐧 𝐣𝐨𝐮𝐰 𝐛𝐞𝐝𝐫𝐢𝐣𝐟 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐞𝐧 𝐞𝐞𝐧 𝐚𝐚𝐧𝐭𝐚𝐥 𝐦𝐞𝐝𝐞𝐰𝐞𝐫𝐤𝐞𝐫𝐬 𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐮𝐫𝐞𝐞𝐥 𝐨𝐯𝐞𝐫. 𝐓𝐞𝐥𝐭 𝐡𝐞𝐭 𝐨𝐯𝐞𝐫𝐰𝐞𝐫𝐤 𝐦𝐞𝐞 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐛𝐞𝐫𝐞𝐤𝐞𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐯𝐚𝐧 𝐡𝐞𝐭 𝐯𝐚𝐤𝐚𝐧𝐭𝐢𝐞𝐥𝐨𝐨𝐧? Jazeker,…
AlgemeenArbeidsrechtRogier Kingma
3 oktober 2024

De klachtplicht in beginsel ook van toepassing op arbeidsrechtelijke loonvorderingen

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEOp 20 september 2024 oordeelde de Hoge Raad dat de klachtplicht ex artikel 6:89 BW in beginsel ook van toepassing…