Skip to main content

Kan al het contact met de bedrijfsarts via partner lopen vanwege PTSS en wat zijn de consequenties bij toch een rechtstreekse benadering van de bedrijfsarts?

17 februari 2025

Werkneemster heeft PTSS en kan als gevolg daarvan niet praten. In ieder geval niet op de locatie van haar werk. En laat dat nu precies de plek zijn waar de bedrijfsarts spreekuur houdt. Daarom heeft werkneemster aangegeven dat al het contact via haar partner moet lopen. Kan dat en wat zijn de consequenties als de bedrijfsarts haar toch rechtstreeks benaderd?

Casus
Werkneemster heeft een traumatische ervaring gehad op haar werkplek en bij haar is PTSS vastgesteld. Het lijkt erop dat de verzuimbegeleiding aanvankelijk zonder al te grote problemen verloopt. Maar na tien maanden verzuim komt er bericht van werkneemster dat al het contact via haar partner moet lopen omdat het niet goed met haar gaat.

De bedrijfsarts stemt daarmee in en de maand daarna wordt contact opgenomen met de partner om te vragen hoe het gaat. Het gaat op dat moment nog altijd niet goed met werkneemster.

De maand daarna neemt de bedrijfsarts echter, onaangekondigd, rechtstreeks contact op met werkneemster. Zij wil de bedrijfsarts niet te woord staan en verwijst naar haar partner of advocaat.

Loonstop
En dan gaat het mis. De bedrijfsarts meldt aan de werkgever dat hij geen oordeel kan geven over de belastbaarheid. Hij stopt de verzuimbegeleiding en adviseert de werkgever een deskundigenoordeel aan te vragen om de re-integratie inspanningen van werkneemster te toetsen.

De werkgever stopt vervolgens de loonbetaling en werkneemster dient een klacht in tegen de bedrijfsarts bij het Tuchtcollege. Zij vindt dat de bedrijfsarts haar niet had mogen bellen omdat dit extra stress opleverde en verwijt de bedrijfsarts dat haar loon dankzij hem is stopgezet.

Bedrijfsarts
De bedrijfsarts geeft aan dat hij werkneemster belde om informatie op te vragen en daarvoor is volgens hem rechtstreeks contact nodig. Zonder met haar te praten en zonder haar te zien kan hij geen advies uitbrengen aan de werkgever. Hij wil zijn werk kunnen doen en er was geen andere mogelijkheid dan werkneemster te bellen.

Tuchtcollege
Het Tuchtcollege gaat daarin niet mee. Het is begrijpelijk dat de bedrijfsarts wil weten hoe het met de werkneemster gaat, maar schending van de gemaakte afspraak (om het contact via de partner te laten lopen) was niet nodig.

Het rechtstreeks en onaangekondigd telefonisch benaderen van werkneemster kan de bedrijfsarts daarom tuchtrechtelijk verweten worden.

Tip!
Daar laat het Tuchtcollege het niet bij. Er volgt een concreet en goed toepasbaar advies:

“Het had op de weg van de bedrijfsarts gelegen om deze afspraak, … , te respecteren en met alternatieven te komen. De bedrijfsarts had contact op kunnen nemen met de partner om zijn wens om klaagster persoonlijk te zien en te spreken te bespreken en vervolgens vorm te geven. Opties zijn beeldbellen in aanwezigheid van de partner of een huisbezoek in de aanwezigheid van partner. Het bedenken en bespreken van deze alternatieven mocht van de bedrijfsarts onder deze omstandigheden worden verwacht.”

Gepubliceerd op LinkedIn, 17 februari 2025

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha KranenburgToonaangevend in Arbeid en Verzuim
20 juni 2025

𝐃𝐢𝐥𝐞𝐦𝐦𝐚 𝐯𝐫𝐢𝐣𝐝𝐚𝐠 😎: Mag je loon stop zetten bij situatieve arbeidsongeschiktheid?

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐉𝐞 𝐩𝐥𝐚𝐚𝐭𝐬𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐞𝐞𝐧 𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐭𝐢𝐞 𝐰𝐞𝐠𝐞𝐧𝐬 𝐞𝐫𝐧𝐬𝐭𝐢𝐠 𝐯𝐞𝐫𝐬𝐭𝐨𝐨𝐫𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐫𝐞𝐥𝐚𝐭𝐢𝐞𝐬. 𝐃𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐰𝐞𝐢𝐠𝐞𝐫𝐭 𝐭𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐬𝐜𝐡𝐢𝐣𝐧𝐞𝐧, 𝐦𝐞𝐥𝐝𝐭 𝐳𝐢𝐜𝐡…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
19 juni 2025

Re-integratiekosten en hoe het UWV kan bijspringen

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEAls werkgever weet je: het re-integratietraject van een zieke werknemer kost geld. Denk bijvoorbeeld aan de arbodienst, de arbeidsdeskundige, het…