Skip to main content

Je wil de uitzendovereenkomst van jouw werknemer verlengen, maar de werknemer weigert te tekenen. Ben je dan een transitievergoeding verschuldigd?

5 april 2024

Wanneer je als werkgever de uitzendovereenkomst niet verlengt, betaal je de transitievergoeding. Maar stel nou dat de werknemer de verlenging niet tekent. Moet je dan ook betalen?

Niet al te lang geleden oordeelde de kantonrechter dat de werkgever de transitievergoeding niet hoefde te betalen. De werkgever had namelijk een aanbod tot verlenging gedaan. De Poolse werknemer wilde de overeenkomst niet tekenen, omdat hij een Poolse versie van de uitzendovereenkomst wenste. De werkgever weigerde de vertaalde versie te sturen, maar verwees wel naar de website van NBBU waar een vertaalde versie te vinden was. Ook verwees de werkgever naar een app waarmee eenvoudig een vertaling in was te zien. Dit vond de werknemer onvoldoende en hij legde de zaak voor aan de rechter om een transitievergoeding te krijgen. Het was volgens hem de schuld van de werkgever dat hij uit dienst is getreden.

Helaas voor deze werknemer ging de rechter niet mee in dit standpunt. Hoewel de werkgever geen vertaalde versie had gestuurd, had de werknemer wel kennis kunnen nemen van een vertaalde versie van zijn uitzendovereenkomst. Daarnaast had de werkgever de werknemer ter zitting nogmaals aangeboden om in dienst te treden, maar dit had de werknemer wederom geweigerd. De kantonrechter oordeelde dan ook dat het niet verlengen voor rekening kwam van de werknemer. De werkgever was daarom geen transitievergoeding verschuldigd.

Terecht? In dit geval wel. Toch heeft de werkgever hier wel wat geluk gehad met de rechter. Op basis van de informatieverplichting ben je nou eenmaal verplicht de informatie in begrijpelijke taal aan te leveren. Is een verwijzing dan voldoende? Of mag toch meer van een werkgever worden verwacht? Deze rechter vond het in ieder geval voldoende.

Mocht jij je in een situatie bevinden dat er discussie met een werknemer ontstaat over het gedane verlengingsaanbod, neem dan gerust contact op. Wij denken graag met je mee.

Gepubliceerd op LinkedIn, 8 april 2024

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
17 mei 2024

Dilemma Vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEOntslag op staande voet: dezelfde dag ontslaan of een paar dagen later in het kader van onderzoek? Ontslag op staande…
AlgemeenArbeidsrechtRogier Kingma
16 mei 2024

Ontslag op staande voet: het belang van een goede opzeggingsbrief (mededeling van dringende reden)

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWil een ontslag op staande voet rechtsgeldig zijn moet voldaan worden aan enkele vereisen. Zo moet er sprake zijn van…