Skip to main content

Je wil de uitzendovereenkomst van jouw werknemer verlengen, maar de werknemer weigert te tekenen. Ben je dan een transitievergoeding verschuldigd?

5 april 2024

Wanneer je als werkgever de uitzendovereenkomst niet verlengt, betaal je de transitievergoeding. Maar stel nou dat de werknemer de verlenging niet tekent. Moet je dan ook betalen?

Niet al te lang geleden oordeelde de kantonrechter dat de werkgever de transitievergoeding niet hoefde te betalen. De werkgever had namelijk een aanbod tot verlenging gedaan. De Poolse werknemer wilde de overeenkomst niet tekenen, omdat hij een Poolse versie van de uitzendovereenkomst wenste. De werkgever weigerde de vertaalde versie te sturen, maar verwees wel naar de website van NBBU waar een vertaalde versie te vinden was. Ook verwees de werkgever naar een app waarmee eenvoudig een vertaling in was te zien. Dit vond de werknemer onvoldoende en hij legde de zaak voor aan de rechter om een transitievergoeding te krijgen. Het was volgens hem de schuld van de werkgever dat hij uit dienst is getreden.

Helaas voor deze werknemer ging de rechter niet mee in dit standpunt. Hoewel de werkgever geen vertaalde versie had gestuurd, had de werknemer wel kennis kunnen nemen van een vertaalde versie van zijn uitzendovereenkomst. Daarnaast had de werkgever de werknemer ter zitting nogmaals aangeboden om in dienst te treden, maar dit had de werknemer wederom geweigerd. De kantonrechter oordeelde dan ook dat het niet verlengen voor rekening kwam van de werknemer. De werkgever was daarom geen transitievergoeding verschuldigd.

Terecht? In dit geval wel. Toch heeft de werkgever hier wel wat geluk gehad met de rechter. Op basis van de informatieverplichting ben je nou eenmaal verplicht de informatie in begrijpelijke taal aan te leveren. Is een verwijzing dan voldoende? Of mag toch meer van een werkgever worden verwacht? Deze rechter vond het in ieder geval voldoende.

Mocht jij je in een situatie bevinden dat er discussie met een werknemer ontstaat over het gedane verlengingsaanbod, neem dan gerust contact op. Wij denken graag met je mee.

Gepubliceerd op LinkedIn, 8 april 2024

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha KranenburgToonaangevend in Arbeid en Verzuim
20 juni 2025

𝐃𝐢𝐥𝐞𝐦𝐦𝐚 𝐯𝐫𝐢𝐣𝐝𝐚𝐠 😎: Mag je loon stop zetten bij situatieve arbeidsongeschiktheid?

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐉𝐞 𝐩𝐥𝐚𝐚𝐭𝐬𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐞𝐞𝐧 𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐭𝐢𝐞 𝐰𝐞𝐠𝐞𝐧𝐬 𝐞𝐫𝐧𝐬𝐭𝐢𝐠 𝐯𝐞𝐫𝐬𝐭𝐨𝐨𝐫𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐫𝐞𝐥𝐚𝐭𝐢𝐞𝐬. 𝐃𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐰𝐞𝐢𝐠𝐞𝐫𝐭 𝐭𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐬𝐜𝐡𝐢𝐣𝐧𝐞𝐧, 𝐦𝐞𝐥𝐝𝐭 𝐳𝐢𝐜𝐡…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
19 juni 2025

Re-integratiekosten en hoe het UWV kan bijspringen

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEAls werkgever weet je: het re-integratietraject van een zieke werknemer kost geld. Denk bijvoorbeeld aan de arbodienst, de arbeidsdeskundige, het…