Huurrecht wordt gewijzigd (wetsvoorstel is aanvaard)
11 augustus 2021
Er is sprake van een enorme krapte op de woningmarkt. Dit probleem speelt al vele jaren. Een nieuwe wetswijziging moet deze situatie verbeteren. Wat is hiervan de stand van zaken?
Eerder berichtten wij al dat het ‘wetsvoorstel opkoopbescherming en verruiming mogelijkheden tijdelijke verhuur’ is ingediend (https://www.wvo-advocaten.nl/verruiming-tijdelijke-huur-wetsvoorstel/).
Kort gezegd, houdt dit wetsvoorstel in dat woningen in bepaalde gebieden niet mogen worden verhuurd (behalve als de gemeente dit heeft goedgekeurd). De bedoeling is dat koopwoningen bereikbaar blijven voor kopers (particulieren) die hierin zelf willen gaan wonen. Zo moet worden voorkomen dat deze woningen worden ‘opgekocht’ door beleggers. Verder wordt het mogelijk om langere tijdelijke huurcontracten te sluiten (voor o.a. maximaal drie jaar) en wordt het mogelijk om deze tussentijds eenmaal te verlengen (waarbij de totale tijdelijke huurperiode niet meer dan deze maximumduur mag bedragen). Ook bestaat de mogelijkheid om een minimumduur bij tijdelijke huurcontracten af te spreken, waarin de huurder de huur niet mag opzeggen.
Dit wetsvoorstel is door de Tweede Kamer aangenomen. Inmiddels is dit wetsvoorstel in de Eerste Kamer besproken. De Eerste Kamer heeft echter bedenkingen. Het gaat daarbij vooral om deze nieuwe tijdelijke huurcontracten. Volgens de Eerste Kamer leidt dit juist tot een verslechtering van de positie van huurders.
De Eerste Kamer is met het wetsvoorstel toch akkoord gegaan, omdat de minister een reparatie aan de wet had toegezegd ten aanzien van de tijdelijke huurcontracten.
Op 1 januari 2022 gaat deze nieuwe wet in.
Gepubliceerd op LinkedIn, 11 augustus 2021.