Skip to main content

Het boetebeding in huurovereenkomsten

3 juni 2020

Veel huurovereenkomsten voor bedrijfsruimten hebben algemene voorwaarden. In deze algemene voorwaarden is vaak een boetebeding opgenomen. De huurder moet bijvoorbeeld een boete betalen als hij de huursom niet (op tijd) heeft betaald. Deze boete kan soms behoorlijk oplopen. Mag de rechter deze boete matigen?

Dat mag. Echter, de rechter moet hierin terughoudend zijn. Kort gezegd, mag dit alleen als de boete tot een buitensporig en daardoor onaanvaardbaar resultaat leidt. Daarbij zal de rechter kijken naar de verhouding tussen de werkelijke schade (die de verhuurder lijdt omdat er niet op tijd is betaald) en de hoogte van de boete. Ook kijkt de rechter naar de aard van de overeenkomst, de inhoud en strekking van het boetebeding en de omstandigheden waaronder het is ingeroepen (ECLI:NL:HR:AZ6638). Onlangs heeft het Gerechtshof Den Haag een dergelijke boete gematigd. Beknopt gesteld, was volgens het Gerechtshof Den Haag sprake van een wanverhouding tussen de (relatief hoge) boete en de totale (relatief geringe) huurachterstand. Daarnaast bestond er een wanverhouding tussen de (relatief hoge) boete en de (relatief geringe) werkelijke schade. Deze wanverhouding werd veroorzaakt doordat de boete een minimumbedrag kende voor iedere maand waarin niet (op tijd) werd betaald. Over de hoogte van dit minimumbedrag hadden partijen niet onderhandeld, waardoor de hoogte niet is afgestemd op de relatief geringe huursom. Ondanks de terughoudende toets, zag het Gerechtshof Den Haag aanleiding om de boete te matigen (ECLI:NL:GHDHA:2020:992).

Wouter Dieks
WVO Advocaten

Gepubliceerd op LinkedIn, 3 juni 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha Kranenburg
11 juli 2025

Dilemma Vrijdag 😎: Ontslag om bedrijfseconomische redenen en herplaatsingsplicht

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐉𝐞 𝐛𝐢𝐞𝐝𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐨𝐧𝐛𝐞𝐩𝐚𝐚𝐥𝐝𝐞 𝐭𝐢𝐣𝐝 𝐚𝐚𝐧. 𝐀𝐜𝐡𝐭 𝐦𝐚𝐚𝐧𝐝𝐞𝐧 𝐥𝐚𝐭𝐞𝐫 𝐰𝐢𝐥 𝐣𝐞 𝐫𝐞𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐬𝐞𝐫𝐞𝐧. 𝐃𝐞 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭𝐢𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐯𝐚𝐥𝐭. 𝐔𝐖𝐕-𝐯𝐞𝐫𝐠𝐮𝐧𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐠𝐞𝐫𝐞𝐠𝐞𝐥𝐝, 𝐨𝐧𝐭𝐬𝐥𝐚𝐠𝐛𝐫𝐢𝐞𝐟…
AlgemeenAnnemarie BusseArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
9 juli 2025

Law Talk 121 : Vergeet de post niet tijdens de vakantie!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDe zomerperiode is voor veel organisaties een moment van rust. Maar ook tijdens de vakantie draaien juridische termijnen en verplichtingen…
What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail