Grensoverschrijdend gedrag en ontoelaatbare uitlatingen in WhatsApp-groep leidt tot ontslag

22 februari 2021

Steeds meer communicatie gaat via digitale kanalen. Zeker met de beperkende maatregelen door corona is digitale communicatie ook op het werk belangrijk geworden. De toename van dit soort communicatie leidt tot nieuwe problemen op de ‘werkvloer’: we zien bijvoorbeeld steeds vaker kwesties voorbij komen waarbij werknemers zich grensoverschrijdend uitlaten via WhatsApp.

In de kwestie waarover het Hof Amsterdam afgelopen maand oordeelde (ECLI:NL:GHAMS:2021:27) was sprake van een werkneemster die volgens de werkgever grensoverschrijdend gedrag had laten zien richting ondergeschikten en in een WhatsApp-groep van het MT over de Raad van Toezicht. Collega’s noemden de uitlatingen van de werkneemster ‘ontoelaatbaar, indiscreet, kwaadsprekerij of roddeltante, grof taalgebruik en veelal seksueel getinte opmerkingen, onbetrouwbaar, gestoord gedrag en een gek..’. De werkneemster had in de WhatsApp-groep onder meer geschreven over een medewerker met wie een beëindigingsovereenkomst was gesloten: ‘In 1945 schoren ze mensen kaal om deze reden’ en ‘Gvd uitkering voor secreet geregeld’ en over een andere medewerker: ‘Ik vermoord haar. We hadden haar er ook uit kunnen gooien’. En nog meer van dat soort teksten.

Het Hof vond de uitlatingen van de werkneemster ontoelaatbaar. Zij heeft haar gedrag gemanifesteerd richting ondergeschikten en in de WhatsApp-groep richting de RvT. Daarmee heeft de werkneemster fatsoensnormen overtreden en zich ver buiten de grenzen van het toelaatbare begeven, aldus het Hof. Dit grensoverschrijdende gedrag is aan te merken als zodanig verwijtbaar handelen dat van de werkgever niet kon worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. De arbeidsovereenkomst was daarom terecht ontbonden.

Uit deze casus bleek ook dat er over de (communicatie van de) werkneemster meerdere klachten waren, maar dat veel werknemers bang waren geweest om die te delen. Het is daarom van belang om een duidelijke klachtenregeling te hebben en ervoor te zorgen dat werknemers gemakkelijk toegang hebben tot de de contactgegevens van de vertrouwenspersoon. Soms zie je dat leidinggevenden niet in bepaalde WhatsApp-groepen zitten, waardoor zij grensoverschrijdend gedrag niet goed meekrijgen. Je zou als werkgever op voorhand erover kunnen nadenken over hoe je hiermee wil omgaan. Overigens kreeg in de casus van de grensoverschrijdende werkneemster ook de werkgever nog een tik op de vingers. Bij de non-actiefstelling en het onderzoek was de werkneemster overvallen en waren o.a. de beginselen van hoor en wederhoor met voeten getreden. Dat leidde zelfs nog tot een billijke vergoeding.

Gepubliceerd op LinkedIn op 22 februari 2021

Nieuws & Kennis

Pascal WillemsWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2023!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtJanna van der Kamp
29 november 2022

Disfunctioneren; erkennen of ontkennen?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDisfunctioneren kan grofweg verdeeld worden in twee categorieën; i) niet geschikt zijn voor de uitoefening van de werkzaamheden/taken, en/of ii)…
AlgemeenArbeidsrechtMarieke Hulstijn-Botter
24 november 2022

Bedenk goed wat je met je tankpas doet!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWij zien het vaak de laatste tijd, werknemers die op oneigenlijke wijze gebruik maken van de tankpas voor hun leaseauto.…