Skip to main content

Grensoverschrijdend gedrag en ontoelaatbare uitlatingen in WhatsApp-groep leidt tot ontslag

22 februari 2021

Steeds meer communicatie gaat via digitale kanalen. Zeker met de beperkende maatregelen door corona is digitale communicatie ook op het werk belangrijk geworden. De toename van dit soort communicatie leidt tot nieuwe problemen op de ‘werkvloer’: we zien bijvoorbeeld steeds vaker kwesties voorbij komen waarbij werknemers zich grensoverschrijdend uitlaten via WhatsApp.

In de kwestie waarover het Hof Amsterdam afgelopen maand oordeelde (ECLI:NL:GHAMS:2021:27) was sprake van een werkneemster die volgens de werkgever grensoverschrijdend gedrag had laten zien richting ondergeschikten en in een WhatsApp-groep van het MT over de Raad van Toezicht. Collega’s noemden de uitlatingen van de werkneemster ‘ontoelaatbaar, indiscreet, kwaadsprekerij of roddeltante, grof taalgebruik en veelal seksueel getinte opmerkingen, onbetrouwbaar, gestoord gedrag en een gek..’. De werkneemster had in de WhatsApp-groep onder meer geschreven over een medewerker met wie een beëindigingsovereenkomst was gesloten: ‘In 1945 schoren ze mensen kaal om deze reden’ en ‘Gvd uitkering voor secreet geregeld’ en over een andere medewerker: ‘Ik vermoord haar. We hadden haar er ook uit kunnen gooien’. En nog meer van dat soort teksten.

Het Hof vond de uitlatingen van de werkneemster ontoelaatbaar. Zij heeft haar gedrag gemanifesteerd richting ondergeschikten en in de WhatsApp-groep richting de RvT. Daarmee heeft de werkneemster fatsoensnormen overtreden en zich ver buiten de grenzen van het toelaatbare begeven, aldus het Hof. Dit grensoverschrijdende gedrag is aan te merken als zodanig verwijtbaar handelen dat van de werkgever niet kon worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. De arbeidsovereenkomst was daarom terecht ontbonden.

Uit deze casus bleek ook dat er over de (communicatie van de) werkneemster meerdere klachten waren, maar dat veel werknemers bang waren geweest om die te delen. Het is daarom van belang om een duidelijke klachtenregeling te hebben en ervoor te zorgen dat werknemers gemakkelijk toegang hebben tot de de contactgegevens van de vertrouwenspersoon. Soms zie je dat leidinggevenden niet in bepaalde WhatsApp-groepen zitten, waardoor zij grensoverschrijdend gedrag niet goed meekrijgen. Je zou als werkgever op voorhand erover kunnen nadenken over hoe je hiermee wil omgaan. Overigens kreeg in de casus van de grensoverschrijdende werkneemster ook de werkgever nog een tik op de vingers. Bij de non-actiefstelling en het onderzoek was de werkneemster overvallen en waren o.a. de beginselen van hoor en wederhoor met voeten getreden. Dat leidde zelfs nog tot een billijke vergoeding.

Gepubliceerd op LinkedIn op 22 februari 2021

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtVera Voogt-Prijn
26 juli 2024

Dilemma Vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEStel, je hebt spijt van een mondelinge toezegging aan je werknemer voor de verlenging van zijn/haar arbeidsovereenkomst. Kun je dan…
AlgemeenArbeidsrechtRogier KingmaZiekte en verzuim
25 juli 2024

Geen recht op vakantiedagen tijdens derde ziektejaar

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHet is vakantieperiode, daarom het lijkt ons goed om onderstaande uitspraak van Rechtbank Gelderland kort in het (vakantie)zonnetje te zetten.…