Skip to main content

Grensoverschrijdend gedrag docent levert ernstig verwijtbaar handelen op

20 juli 2020

De Hoge Raad heeft op 17 juli 2020 geoordeeld dat grensoverschrijdend gedrag van een docent bewegingsleer van de Toneelacademie ernstig verwijtbaar gedrag oplevert en dus een ontslag zonder toekenning van de transitievergoeding. De kantonrechter kwam eerder ook al tot dit oordeel, maar in hoger beroep werd er toch een transitievergoeding toegewezen. Het hof vond dat de hogeschool zelf ook een aandeel had in hetgeen was voorgevallen. Ook hechtte het hof er waarde aan dat uit onderzoek naar voren was gekomen dat studenten aan de Toneelacademie onzeker zijn over waar de grenzen liggen over wat wel en niet mag. De Hoge Raad maakt hier echter korte metten mee. De docent was al eerder gewaarschuwd dat houdingscorrecties en fysieke instructies van de docent tijdens bewegingslessen tot een verwarrende, dan wel onveilige situatie leidden. Omdat de docent zijn didactisch handelen in de lessen onvoldoende aan kon passen heeft de Hogeschool in 2010 fysiek contact helemaal verboden. De twee incidenten waarvan melding is gemaakt (een tik op de billen van een studente met de mededeling dat hij dat al eerder had willen doen en het masseren van het volledige lichaam van een studente tijdens een les) leveren ernstig handelen aan de zijde van de docent op. In dat kader was relevant dan de verweten gedragingen geen didactisch doel dienden. Ook relevant was dat de docent een grote mate van zelfstandigheid was toevertrouwd en dat de andere docenten niet op dezelfde wijze een massageles gaven. De Hogeschool had over de overige docenten bovendien geen signalen van mogelijk grensoverschrijdend gedrag ontvangen. Duidelijke taal dus van de Hoge Raad.

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2020:1307

Patricia Weijmans
Advocaat bij WVO Advocaten

Gepubliceerd op LinkedIn, 20 juli 2020

 

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
29 maart 2024

Dilemma vrijdag: Werknemer A stuurt naar de werkgever een e-mail waarin hij klaagt over werknemer B. Ben je verplicht om werknemer B inzage te geven in de e-mail?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn eerste instantie zou je zeggen van niet, want werknemer A moet immers vrij kunnen klagen en heeft ook recht…
AlgemeenArbeidsrechtJanna van der Kamp
28 maart 2024

Niet op tijd klagen; word je dan overgeslagen?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn het Nederlandse recht kennen we de klachtplicht. Artikel 6:89 BW bepaalt dat een schuldeiser geen beroep meer kan doen…
What do you want to do ?

New mail