Skip to main content

Goed woordje voor collega leidt tot schorsing en overplaatsing: terecht?

19 januari 2022

Wie goed doet, goed ontmoet luidt het spreekwoord. Maar, voor een verpleegkundige in een GGZ-instelling leek dit toch anders uit te pakken. Het opnemen voor een zieke collega werd – zacht gezegd – niet gewaardeerd door de leidinggevende en leidde tot sancties voor de verpleegkundige die voor haar zieke collega in de bres sprong.

Wat was er aan de hand? De verpleegkundige was tijdens een re-integratiegesprek van haar zieke collega als (mentale) steun aanwezig. Tijdens dit gesprek heeft deze verpleegkundige, ook namens zes andere collega’s, een brief voorgelezen. In deze brief werden de zorgen van deze verpleegkundige en de zes andere collega’s verwoord, onder andere dat het re-integratietraject van de zieke werknemer volgens hen eerder voelde als een verbetertraject in plaats van een hersteltraject. Oftewel, in deze brief werd kritiek geuit op de manier waarop de leidinggevende en de organisatie het re-integratietraject van de zieke collega vorm gaf.

U raadt het misschien al, dit viel niet in goede aarde bij de betreffende leidinggevende. Ondanks een aantal pogingen van de verpleegkundige die de brief had voorgelezen om zaken echt uit te praten, was en bleef de leidinggevende van mening dat het vertrouwen onherstelbaar was geschaad. Aan de verpleegkundige werd dan ook meegedeeld dat zij een korte periode werd vrijgesteld van werk (met behoud van loon) en dat zij op een andere afdeling moest gaan werken; zij werd uit het team gehaald.

De verpleegkundige was het hiermee niet eens en legde aan de kantonrechter in kort geding de vraag voor of zij weer aan het werk mocht op haar oude werkplek. De kantonrechter was vrij duidelijk: de enkele omstandigheid dat de verpleegkundige de brief heeft voorgelezen is een onvoldoende zwaarwegende grond om de werkneemster op non-actief te stellen. De leidinggevende heeft de betreffende brief veel te persoonlijk opgevat en het aanstippen van problemen met betrekking tot de re-integratie van een collega is niet grensoverschrijdend of oncollegiaal. Ook merkt de kantonrechter nog op dat het onduidelijk is waarom alleen deze werkneemster op de inhoud van de brief is aangesproken en afgerekend en niet de andere zes collega’s namens wie de brief ook is voorgelezen. De verpleegkundige mocht van de kantonrechter dan ook terug naar haar eigen afdeling. Zelfs het feit dat er op deze afdeling kennelijk al een half jaar een intensief ontwikkel- en teamtraject gaande is, maakte dit niet anders. Kortom, het in de bres springen voor een collega mocht door de werkgever niet op deze manier worden afgestraft.

Gepubliceerd op LinkedIn: 19 januari 2021

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtVera Voogt-Prijn
19 april 2024

Dilemma vrijdag : Het doen van grensoverschrijdende en racistische uitlatingen door de werknemer tijdens het geven van een cursus, wel of geen ontslag op staande voet?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVENee, geen ontslag op staande voet in deze specifieke zaak volgens de kantonrechter. De werknemer in kwestie heeft in meerdere…
AlgemeenArbeidsrechtPascal WillemsSociale zekerheid
16 april 2024

Law Talk 95: Special met Natascha Schenk: over jobcarving en de verplichting om een passende functie te creëren

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk gaan mr. Pascal Willems en "special guest" mr. Natascha Schenk in op de vraag…