Skip to main content

Geen wettelijk recht op thuiswerken, moeten we nu massaal naar kantoor?

28 september 2023

De Eerste Kamer heeft dinsdag 26 september jl. het initiatiefwetsvoorstel ‘Wet werken waar je wilt’ verworpen. Als het wetsvoorstel was aangenomen, had een verzoek van een werknemer om aanpassing van de werkplek (zoals thuiswerken) hetzelfde behandeld moeten worden als een verzoek om aanpassing van de arbeidsduur (omvang) en werktijden. Op die manier zou flexibel werken verder bevorderd worden, was het idee van de initiatiefnemers. Een werkgever zou een verzoek om aanpassing van de werkplek alleen kunnen afwijzen op grond van redelijk- en billijkheid.

Door deze plannen is nu dus een streep gehaald, er komt geen wettelijk recht om thuis (of juist op kantoor) te mogen werken.

Betekent dit dat iedereen massaal weer naar kantoor moet? Zo’n vaart zal het waarschijnlijk niet lopen. De meeste werkgevers hebben nu al afspraken gemaakt met werknemers over de wens om (deels) thuis te werken. Veel bedrijven hanteren ook een hybride werkvorm, deels op kantoor en deels thuis.

Donderdag 5 oktober a.s. zullen wij u op ons WVO Event inhoudelijk meer vertellen over dit wetsvoorstel en de gevolgen van het verwerpen daarvan. Hopelijk tot dan!

Gepubliceerd op LinkedIn, 28 september 2023

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtJanna van der Kamp
30 november 2023

Minister Van Gennip ingehaald door de rechtspraak!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDagloon-perikelen… In Nederland wordt voor het berekenen van bijvoorbeeld een WW-uitkering gekeken naar je persoonlijke dagloon. Het dagloon is -…
AlgemeenAnnemarie BusseArbeidsrechtPascal WillemsZiekte en verzuim
28 november 2023

Law Talk 90: Op vakantie tijdens ziekte kost geen vakantiedagen?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken mr. Pascal Willems en mr. Annemarie Busse de uitspraak van de Hoge Raad…