Skip to main content

Geen wettelijk recht op thuiswerken, moeten we nu massaal naar kantoor?

28 september 2023

De Eerste Kamer heeft dinsdag 26 september jl. het initiatiefwetsvoorstel ‘Wet werken waar je wilt’ verworpen. Als het wetsvoorstel was aangenomen, had een verzoek van een werknemer om aanpassing van de werkplek (zoals thuiswerken) hetzelfde behandeld moeten worden als een verzoek om aanpassing van de arbeidsduur (omvang) en werktijden. Op die manier zou flexibel werken verder bevorderd worden, was het idee van de initiatiefnemers. Een werkgever zou een verzoek om aanpassing van de werkplek alleen kunnen afwijzen op grond van redelijk- en billijkheid.

Door deze plannen is nu dus een streep gehaald, er komt geen wettelijk recht om thuis (of juist op kantoor) te mogen werken.

Betekent dit dat iedereen massaal weer naar kantoor moet? Zo’n vaart zal het waarschijnlijk niet lopen. De meeste werkgevers hebben nu al afspraken gemaakt met werknemers over de wens om (deels) thuis te werken. Veel bedrijven hanteren ook een hybride werkvorm, deels op kantoor en deels thuis.

Donderdag 5 oktober a.s. zullen wij u op ons WVO Event inhoudelijk meer vertellen over dit wetsvoorstel en de gevolgen van het verwerpen daarvan. Hopelijk tot dan!

Gepubliceerd op LinkedIn, 28 september 2023

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
17 mei 2024

Dilemma Vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEOntslag op staande voet: dezelfde dag ontslaan of een paar dagen later in het kader van onderzoek? Ontslag op staande…
AlgemeenArbeidsrechtRogier Kingma
16 mei 2024

Ontslag op staande voet: het belang van een goede opzeggingsbrief (mededeling van dringende reden)

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWil een ontslag op staande voet rechtsgeldig zijn moet voldaan worden aan enkele vereisen. Zo moet er sprake zijn van…