Skip to main content

Een duurzaamheidstoets voordat je de werknemer hersteld meldt, mag dat?

2 juni 2025

Is een werknemer langdurig ziek geweest, dan zijn veel werkgevers terughoudend met het doorvoeren van een herstelmelding. Vaak uit angst dat de werknemer het werk vier weken volhoudt en dan weer opnieuw ziek uitvalt. Daarom wordt regelmatig gebruik gemaakt van een zogenaamde “duurzaamheidstoets”. Wat is dat precies, hoe wordt daar in de rechtspraak naar gekeken en mag deze duurzaamheidstoets eigenlijk wel?

Duurzaamheidstoets
Met een duurzaamheidstoets wordt de herstelmelding in feite uitgesteld. De zieke werknemer is al volledig hervat in zijn eigen werk maar hij wordt administratief nog “ziek gehouden” om te kijken of het herstel duurzaam is. De werknemer moet dan bijvoorbeeld 4 of 6 weken het eigen werk (qua uren, taken, tempo en output) volledig hervat hebben voordat de herstelmelding doorgevoerd wordt.

Reden
Dit wordt vaak gedaan om de financiële risico’s voor de werkgever te beperken. Wanneer de werknemer vier weken hersteld is en daarna opnieuw ziek uitvalt, moet de werkgever weer opnieuw maximaal 104 weken het loon doorbetalen.

Valt hij binnen vier weken uit, dan mag de nieuwe ziekmelding opgeteld worden bij de oude ziekmelding. Dan wordt dus eerder het einde van de 104 weken loondoorbetaling bereikt.

Concreet
Door te werken met een duurzaamheidstoets moet de werknemer in feite 4 of 6 weken het eigen werk volledig hervatten plus na de herstelmelding ook nog eens vier weken volledig werken, voordat sprake is van een nieuwe periode van 104 weken loondoorbetaling bij ziekte. Hij moet dan dus 8 of 10 weken het werk gedaan hebben, om de verzuimketen te doorbreken.

Rechtspraak
In de rechtspraak wordt daar al jaren zeer kritisch naar gekeken. Zo werd door het Gerechtshof al geoordeeld:

“Het hof oordeelt … dat voor een dergelijke administratieve ziekmelding, gebaseerd op een inschatting – zonder duidelijke medische gronden – waarmee DE WERKGEVER zelf kan bepalen of sprake is van een periode van meer dan vier weken van herstel … en het ontstaan van een nieuwe verplichting tot loondoorbetaling van 104 weken kan verhinderen, arbeidsrechtelijk niet door de beugel kan.”

NVAB
In het verlengde daarvan adviseert de NVAB aan bedrijfsartsen niet mee te werken aan het aanhouden van de ziekmelding als de werknemer volledig inzetbaar is voor het eigen werk. De NVAB merkt daarbij ook terecht op dat de werkgever aan een herstelmelding geen duurzaamheidsvoorwaarde kan koppelen.

Tip!
Een duurzaamheidstoets raad ik niet aan maar je mag als werkgever wel kritisch zijn op de werkhervatting. Zet kleine stappen in het opbouwschema en denk ook aan deze punten: Worden alle taken weer gedaan? Worden ook de nachtdiensten/onregelmatige diensten weer opgepakt? Is het tempo weer op het vereiste niveau?

Is dat niet het geval, dan is geen sprake van volledig herstel. Investeer in een goede onderbouwing en verslaglegging daarvan, in plaats van gebruik te maken van de duurzaamheidstoets.

Gepubliceerd op LinkedIn, 2 juni 2025

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
14 juli 2025

Waarom een verbod op het aanvragen van een WW-uitkering of ziekmelding in de VSO geen garantie biedt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEKun je in de vaststellingsovereenkomst (VSO) afspreken dat de werknemer geen WW-uitkering mag aanvragen? Of dat hij zich niet ziek…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha Kranenburg
11 juli 2025

Dilemma Vrijdag 😎: Ontslag om bedrijfseconomische redenen en herplaatsingsplicht

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐉𝐞 𝐛𝐢𝐞𝐝𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐨𝐧𝐛𝐞𝐩𝐚𝐚𝐥𝐝𝐞 𝐭𝐢𝐣𝐝 𝐚𝐚𝐧. 𝐀𝐜𝐡𝐭 𝐦𝐚𝐚𝐧𝐝𝐞𝐧 𝐥𝐚𝐭𝐞𝐫 𝐰𝐢𝐥 𝐣𝐞 𝐫𝐞𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐬𝐞𝐫𝐞𝐧. 𝐃𝐞 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭𝐢𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐯𝐚𝐥𝐭. 𝐔𝐖𝐕-𝐯𝐞𝐫𝐠𝐮𝐧𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐠𝐞𝐫𝐞𝐠𝐞𝐥𝐝, 𝐨𝐧𝐭𝐬𝐥𝐚𝐠𝐛𝐫𝐢𝐞𝐟…