Skip to main content

Dilemma Vrijdag 😎

In een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd neem je op dat aan het einde van de arbeidsovereenkomst wordt bepaald of de arbeidsovereenkomst wordt verlengd afhankelijk van het functioneren van de werknemer en de voortgang in een bepaald project. Als werkgever heb je de voortgang van het project echter niet gemonitord. Kan je dan alsnog besluiten de arbeidsovereenkomst niet te verlengen?

Uitgangspunt is dat een werkgever hier een grote mate van vrijheid heeft om te beoordelen of een werknemer aan de voorwaarden heeft voldaan. Een rechter zal daarom slechts marginaal toetsen, waardoor het opnemen van een voorwaarde over het algemeen niet al teveel kwaad kan.

Maar let op! Som gaat het mis. Zo oordeelde de kantonrechter in Limburg recent dat een werkgever de voortgang van een promotieonderzoek (voorwaarde voor verlenging) niet voldoende had gemonitord en daardoor de werknemer de kans had ontnomen zichzelf/het onderzoek te verbeteren. Oordeel: de werkgever heeft onzorgvuldig gehandeld.

Is de arbeidsovereenkomst dan ook verlengd? Dat weten we nog niet. Deze creatieve rechter geeft partijen in haar tussenuitspraak dringend in overweging om met elkaar in gesprek te gaan om te bekijken of zij alsnog tot een verlenging kunnen komen. Pas als zij er niet uitkomen, zal er definitief uitspraak worden gedaan over de vraag of onzorgvuldig handelen van een werkgever leidt tot een verlenging van de arbeidsovereenkomst.

💡Tip: neem in een arbeidsovereenkomst geen voorwaardelijke toezegging tot verlenging op. Hoewel een werknemer meestal niet met succes een verlenging zal kunnen afdwingen, leidt het toch vaak tot een vervelende discussie.

Gepubliceerd op LinkedIn, 3 januari 2025

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
30 juni 2025

Werknemer geen recht op een WIA-uitkering dus werkgever geen recht op compensatie transitievergoeding? Waar je als werkgever op moet letten als de WIA-uitkering geweigerd wordt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWIA-uitkering van jouw zieke werknemer geweigerd? Wees dan als werkgever alert. Dit kan namelijk betekenen dat jij geen recht hebt…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha KranenburgToonaangevend in Arbeid en Verzuim
27 juni 2025

Dilemma Vrijdag 😎: Je ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch worden veroordeeld tot betaling van een transitievergoeding?

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEJe ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch…