Dilemma Vrijdag ๐ Chronische ziektes en proeftijdontslag
Je neemt een werknemer aan in een drukke baan. Je bent ervan op de hoogte dat de werknemer dat de werknemer een chronische ziekte (ADHD) heeft. Twee weken na start van het dienstverband volgt een paniekaanval. Kort hierna zeg je het contract op binnen de proeftijd. Mag dat?
๐๐๐ญ๐ญ๐๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค ๐ค๐๐๐๐ซ
De proeftijd geeft de werkgever in beginsel ruimte om de arbeidsovereenkomst per direct te beรซindigen (artikel 7:676 lid 1 BW). Dat mag zonder opgave van reden.
Maar: de gelijke behandelingswetgeving (WGBH/CZ en AWGB) geldt รณรณk tijdens de proeftijd. Een proeftijdontslag mag dus niet zijn ingegeven door (of mede ingegeven door) een chronische aandoening, zoals ADHD.
En nu komt het juridisch relevante punt:
Volgens artikel 10 AWGB geldt bij een vermoeden van verboden onderscheid een omkering van de bewijslast. Dat betekent dat de werknemer geen bewijs van discriminatie hoeft te leveren, maar moet wel feiten aanvoeren die dat vermoeden rechtvaardigen. Lukt dat? Dan moet de werkgever bewijzen dat geen verboden onderscheid is gemaakt.
๐๐ ๐ฎ๐ข๐ญ๐ฌ๐ฉ๐ซ๐๐๐ค
Een verkoopmedewerker kreeg tijdens haar eerste solodienst een paniekaanval en vertrok. De werkgever zegt drie dagen later binnen de proeftijd op. De werknemer stelt vervolgens dat haar ontslag te maken heeft met haar ADHD, en eiste schadevergoeding wegens discriminatie.
De rechter oordeelde anders: de werkgever wist wel van haar ADHD, maar niet dat de paniekaanval daar rechtstreeks het gevolg van was. Omdat de werknemer dat verband niet aannemelijk maakte, was er geen sprake van een vermoeden van verboden onderscheid. Het proeftijdontslag bleef dus in stand en de gevorderde schadevergoeding werd afgewezen.
๐๐๐ญ ๐๐๐ญ๐๐ค๐๐ง๐ญ ๐๐ข๐ญ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐ฃ๐จ๐ฎ ๐๐ฅ๐ฌ ๐ฐ๐๐ซ๐ค๐ ๐๐ฏ๐๐ซ?
Een chronische ziekte of psychische aandoening sluit een proeftijdontslag niet uit. Je mag dus nog steeds afscheid nemen als het niet werkt, รณรณk bij iemand met ADHD, diabetes of bijvoorbeeld met een burn-out verleden.
Maar let op: het ontslag mag geen verband houden met die aandoening. Zelfs een vermoeden dat dat wรฉl zo is, kan de bewijslast bij jou leggen.
Wat kun je doen?
๐ก Leg vast waar je het besluit op baseert: liefst al tijdens het dienstverband. Denk aan werktempo, zelfstandigheid of omgang met klanten. Zorg dat de redenen losstaan van de aandoening.
๐ก Let op de timing. Als het ontslag vlak na een ziekmelding of medische melding komt, zal de rechter sneller vermoeden dat er een verband is. Dan moet je als werkgever mรฉรฉr uitleggen en onderbouwen.
https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBLIM:2025:5834
Gepubliceerd op LinkedIn,ย 4 juli 2025
Nieuws & Kennis

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips
