Dilemma Vrijdag ๐
๐๐๐ง ๐ฐ๐๐ซ๐ค๐ง๐๐ฆ๐๐ซ ๐ฐ๐๐ข๐ ๐๐ซ๐ญ ๐๐ ๐๐๐๐ซ๐ข๐ฃ๐๐ฌ๐๐ซ๐ญ๐ฌ ๐ญ๐ ๐๐๐ณ๐จ๐๐ค๐๐ง รฉ๐ง ๐ฐ๐๐ซ๐ค๐ญ ๐ง๐ข๐๐ญ ๐ฆ๐๐ ๐๐๐ง ๐ฆ๐๐๐ข๐๐ญ๐ข๐จ๐ง. ๐๐ข๐๐ฌ ๐ฃ๐ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐๐๐ง ๐ฅ๐จ๐จ๐ง๐ฌ๐ญ๐จ๐ฉ ๐จ๐ ๐ฅ๐จ๐จ๐ง๐จ๐ฉ๐ฌ๐๐ก๐จ๐ซ๐ญ๐ข๐ง๐ ?
Dit soort situaties zie ik regelmatig terug in mijn praktijk. Veel werkgevers trekken dan (te) snel de conclusie: loonstop. Maar juridisch ligt het net iets subtieler.
๐๐ฏ๐๐ง ๐จ๐ฉ๐๐ซ๐ข๐ฌ๐ฌ๐๐ง: ๐ฐ๐๐ญ ๐ข๐ฌ ๐จ๐จ๐ค ๐๐ฅ๐ฐ๐๐๐ซ ๐ก๐๐ญ ๐ฏ๐๐ซ๐ฌ๐๐ก๐ข๐ฅ?
Loonopschorting
Je betaalt (tijdelijk) geen loon zolang de werknemer onvoldoende meewerkt aan het vaststellen van het recht op loon โ bijvoorbeeld door niet bij de bedrijfsarts te verschijnen. Later alsnog loon verschuldigd? Dan moet je met terugwerkende kracht betalen.
๐ Artikel 7:629 lid 6 BW
Loonstop
Dit is pas mogelijk als de werknemer zonder deugdelijke grond niet meewerkt aan redelijke voorschriften of maatregelen gericht op werkhervatting. Er is geen recht op loon, ook niet achteraf.
๐ Artikel 7:629 lid 3 BW
๐๐๐๐๐ง๐ญ๐ ๐ฎ๐ข๐ญ๐ฌ๐ฉ๐ซ๐๐๐ค: ๐๐๐ง๐ญ๐จ๐ง๐ซ๐๐๐ก๐ญ๐๐ซ ๐๐จ๐ญ๐ญ๐๐ซ๐๐๐ฆ (8 ๐๐ฉ๐ซ๐ข๐ฅ 2025)
De werknemer in deze zaak was sinds eind 2023 ziek gemeld. De bedrijfsarts vond begin november 2024 dat een fysieke afspraak noodzakelijk was om de belastbaarheid vast te stellen. De werknemer weigerde dat โ ze voelde zich daar mentaal en fysiek niet toe in staat, maar onderbouwde dit niet met medische stukken. De werkgever zette vervolgens het loon stop per 15 november 2024. Vervolgens weigerde de werknemer mee te werken aan mediation. Was de loonstop hier terecht?
๐๐จ๐ซ๐๐๐๐ฅ ๐ค๐๐ง๐ญ๐จ๐ง๐ซ๐๐๐ก๐ญ๐๐ซ:
De werkgever mocht eisen dat de werknemer fysiek bij de bedrijfsarts verscheen. Omdat de werknemer dat zonder onderbouwing weigerde, mocht de werkgever het loon opschorten, maar niet stopzetten. Het ging hier namelijk om het verkrijgen van medische informatie, niet om weigering van re-integratiemaatregelen.
๐๐จ๐ ๐ณ๐ข๐ญ ๐ก๐๐ญ ๐๐๐ง ๐ฆ๐๐ญ ๐๐ ๐ฆ๐๐๐ข๐๐ญ๐ข๐จ๐ง?
De mediation was door de bedrijfsarts geadviseerd vanwege een conflict, maar stond los van werkhervatting. Dus ook dat rechtvaardigde geen loonstop.
Achteraf bleek de werknemer nog volledig arbeidsongeschikt te zijn. Daarom moest de werkgever alsnog het loon over drie maanden nabetalen.
๐๐ข๐ฉ! ๐ก
Check eerst: is mediation bedoeld voor re-integratie of conflictbemiddeling?
Alleen als mediation is gericht op terugkeer naar werk (dus: onderdeel van het re-integratieproces), kan weigering mogelijk een loonstop rechtvaardigen. Bij twijfel? Vraag de bedrijfsarts om verduidelijking.
#arbeidsrecht #rechtspraak #toonaangevendinarbeidenverzuim
Gepubliceerd op LinkedIn,ย 16 mei 2025
Nieuws & Kennis

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips
