Skip to main content

Dilemma Vrijdag 😎

10 mei 2024

Stel: werknemer rijdt een leaseauto en je maakt geen schriftelijke afspraken. Kan je de werknemer dan verplichten een bedrag voor het vroegtijdig beëindigen van de leaseovereenkomst te betalen wanneer hij de arbeidsovereenkomst voor het einde van de leasetermijn opzegt?

Het uitgangspunt is nee. Als je niets hebt afgesproken, mag je niet zomaar het bedrag dat je kwijt bent voor het vroegtijdig beëindigen van de leaseovereenkomst bij de werknemer leggen. Maar soms zijn er situaties dat het toch redelijk is dat een werknemer in ieder geval een deel van het bedrag betaalt op basis van het beginsel van goed werknemerschap.

Zo oordeelde de kantonrechter in Alkmaar dat een werkgever die de leaseovereenkomst van de vorige werkgever van de werknemer had overgenomen toch een gedeelte van het bedrag mocht verhalen op de werknemer. Volgens de kantonrechter had de werknemer in zijn functie als senior belastingadviseur moeten begrijpen dat hij bij voortijdig beëindigen een deel zou moeten betalen. Daarnaast had de werkgever aangegeven dat hij het leasecontract wilde overnemen tegen de voorwaarden zoals deze waren overeengekomen bij de oude werkgever. De kantonrechter oordeelde daarom dat de werknemer op basis van goed werknemerschap gehouden is een deel van de kosten te vergoeden.

Let op! Dit is slechts een uitzondering. In de meeste gevallen zal je bot vangen wanneer je zonder duidelijke afspraken bedragen probeert terug te vorderen vanwege het voortijdig beëindigen van de leaseovereenkomst. Uitgangspunt blijft daarom: wil je winnen, dan moet je goed beginnen.

Gepubliceerd op LinkedIn, 10 mei 2024

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
17 mei 2024

Dilemma Vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEOntslag op staande voet: dezelfde dag ontslaan of een paar dagen later in het kader van onderzoek? Ontslag op staande…
AlgemeenArbeidsrechtRogier Kingma
16 mei 2024

Ontslag op staande voet: het belang van een goede opzeggingsbrief (mededeling van dringende reden)

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWil een ontslag op staande voet rechtsgeldig zijn moet voldaan worden aan enkele vereisen. Zo moet er sprake zijn van…