Skip to main content

Dilemma Vrijdag 😎

Stel: je hebt een werknemer al herhaaldelijk aangesproken op (werk)houding en gedrag, maar de situatie wordt niet beter. Mag je de werknemer dan overplaatsen naar een ander filiaal?

Als werkgever wil je een gezonde werkrelatie met je medewerkers onderhouden. Maar wat doe je wanneer herhaalde gesprekken, waarschuwingen en zelfs pogingen om het gedrag te verbeteren niet het gewenste resultaat opleveren? Mag je dan als werkgever besluiten om de werknemer over te plaatsen naar een ander filiaal?

 

Kantonrechter Maastricht
De kantonrechter oordeelde recent dat een werkgever terecht een werknemer die herhaaldelijk werd aangesproken op haar werkhouding en gedrag, had overgeplaatst naar een andere vestiging. Deze werkgever had meerdere waarschuwingen gegeven, maar ondanks deze pogingen om de werkrelatie te verbeteren, bleef de situatie onveranderd. Het disfunctioneren van de werknemer en haar verstoorde werkrelatie met een collega waren zwaarwegende redenen voor de overplaatsing. De werkneemster had het voorstel tot overplaatsing niet mogen weigeren, omdat de bezwaren die ze aankaartte onvoldoende gewicht hadden om de beslissing van de werkgever te weerleggen.

Tip 💡
Als werkgever heb je het recht om werknemers over te plaatsen wanneer dit noodzakelijk is voor het behoud van een goede werkplek. Zorg ervoor dat je dit recht vastlegt in de arbeidsovereenkomst (bijvoorbeeld via een wijzigingsbeding), en wees transparant over de redenen voor de overplaatsing. Wees je bewust dat er altijd een belangenafweging plaats zal vinden. Kom daarom oplossingen voor praktische bezwaren (zoals reistijd) en blijf altijd openstaan voor gesprek. Het doel is niet om de werknemer te straffen, maar om een oplossing te vinden die zowel het belang van de organisatie als het welzijn van de werknemer ten goede komt.

Gepubliceerd op LinkedIn, 28 maart 2025

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
30 juni 2025

Werknemer geen recht op een WIA-uitkering dus werkgever geen recht op compensatie transitievergoeding? Waar je als werkgever op moet letten als de WIA-uitkering geweigerd wordt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWIA-uitkering van jouw zieke werknemer geweigerd? Wees dan als werkgever alert. Dit kan namelijk betekenen dat jij geen recht hebt…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha KranenburgToonaangevend in Arbeid en Verzuim
27 juni 2025

Dilemma Vrijdag 😎: Je ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch worden veroordeeld tot betaling van een transitievergoeding?

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEJe ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch…