Dilemma Vrijdag 😎
Nieuws & Kennis

Werknemer geen recht op een WIA-uitkering dus werkgever geen recht op compensatie transitievergoeding? Waar je als werkgever op moet letten als de WIA-uitkering geweigerd wordt.
JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWIA-uitkering van jouw zieke werknemer geweigerd? Wees dan als werkgever alert. Dit kan namelijk betekenen dat jij geen recht hebt…

Dilemma Vrijdag 😎: Je ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch worden veroordeeld tot betaling van een transitievergoeding?
JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEJe ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch…
Stel: in een schikking spreek je af dat je de werknemer een positief getuigschrift zal verstrekken. In werkelijkheid heb je niets positiefs te zeggen over deze werknemer. Is het dan voldoende dat je de negatieve aspecten weglaat in het getuigschrift of ben je verplicht je echt positief uit te laten over de werknemer?
De kantonrechter in Eindhoven was hier heel duidelijk over. In artikel 7:656 lid 2 BW staat namelijk dat een neutraal geformuleerd getuigschrift in ieder geval de verrichte arbeid, de arbeidsuur per dag of per week en de begin- en einddatum van het dienstverband vermeldt. Door niks positiefs te vermelden, verstrek je in het feite dus een neutraal getuigschrift.
Het oordeel is dan ook duidelijk: als je een positief getuigschrift afspreekt, ben je verplicht je positief uit te laten over de werknemer. Kan je echt niets positiefs zeggen over de werknemer? Spreek dan af dat partijen zich niet negatief over elkaar uitlaten.