Skip to main content

Dilemma Vrijdag 😎

5 juli 2024

Stel: jouw werknemer laat een deel van zijn vakantie-uren uitbetalen. Moet dan ook het werkgeversdeel van het pensioen uitbetaald worden over deze uren?

In de wet is geregeld dat de uitbetaling voor 1 niet genoten vakantiedag gelijk moet zijn aan 1 dag loon.  De werknemer mag geen nadeel ondervinden van het opnemen van vakantie zodat er geen prikkel ontstaat om geen vakantie op te nemen. Als vakantie-uren niet zijn genoten moeten ze daarom worden afgerekend tegen de loonwaarde die de werknemer zou hebben ontvangen als hij deze wel als vakantie had genoten, niet meer en niet minder.

De vraag is dus of het werkgeversdeel van het pensioen meegenomen moet worden als “loon”. De kantonrechter was hier recent heel duidelijk over: het werkgeversdeel van de pensioenpremie is geen onderdeel van het loon. De werknemer ontvangt deze premie namelijk niet zelf, maar dit gaat rechtstreeks naar de pensioeninstelling en het is niet de bedoeling dat de werknemer een “voordeel” kan halen uit het laten uitbetalen in plaats van het opnemen van een vakantiedag.

Gepubliceerd op LinkedIn, 5 juli 2024

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtVera Voogt-PrijnZiekte en verzuim
12 juli 2024

Dilemma Vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEStel: jouw werknemer is ziek. Moet je per se een bedrijfsarts inschakelen of mag je ook een arboarts inschakelen? In…
AlgemeenArbeidsrechtJanna van der Kamp
11 juli 2024

Onze eerste WVO-er met WVO strandlaken is weer terug van vakantie 😎🌞🏖 !

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEVier weken geleden vroegen wij jullie hoe ver WVO Advocaten deze zomer zou komen. Op welk (onbewoond) eiland jullie je…