Skip to main content

Deskundigenoordeel boven oordeel bedrijfsarts?

9 januari 2025

Ten aanzien van naleving van wet- en regelgeving bij ziekte en re-integratie moet een werkgever zich laten bijstaan door deskundige personen. Versimpeld geschreven: als werkgever dien je een bedrijfsarts in te schakelen en doe je er goed aan zijn adviezen op te volgen. Dat neemt niet weg dat je altijd eigen verantwoordelijkheid blijft houden als werkgever.

Dat ondervond ook deze werkgever toen hij werd geconfronteerd met een loonvordering van werknemer. Wat was er aan de hand? Werknemer was ziek uitgevallen en de bedrijfsarts oordeelde dat er sprake was van arbeidsongeschiktheid en beperkingen in het aangaan van conflicten. De werknemer vraagt hierop een deskundigenoordeel aan bij het UWV. Het UWV oordeelt dat werknemer vanwege medische redenen niet in staat is om contact te hebben en onderhouden met werkgever. Een nieuw ingeschakelde bedrijfsarts oordeelt nadien dat hij deze beperking niet ziet. Werkgever nodigt vervolgens werknemer uit voor een gesprek . Na herhaaldelijke uitnodiging komt werknemer niet op gesprek en legt werkgever een loonstop op. Het UWV oordeelt nadien nogmaals via een deskundigenoordeel dat werknemer niet in staat is tot re-integratie. Al met al vordert werknemer uiteindelijk doorbetaling van loon.

De werkgever ging dus uit van de (tweede) bedrijfsarts en de werknemer baseerde zich op de deskundigenoordelen van het UWV. De kantonrechter was daarom gehouden een oordeel te geven over de waarde van deze adviezen en oordelen. Aan welke kon de meeste waarde worden gehecht? De kantonrechter overweegt hierover:

“(…) Het mag dan zo zijn dat aan een deskundigenoordeel van het UWV op zichzelf geen rechtsgevolgen kunnen worden verbonden, dat wil niet zeggen dat het deskundigenoordeel zonder meer ter zijde kan worden gelegd indien dit afwijkt van het oordeel van de bedrijfsarts. Het enkele feit dat het oordeel en het advies van de bedrijfsarts niet overeenstemt met het deskundigenoordeel, rechtvaardigt niet de conclusie dat aan dat laatste oordeel geen waarde behoeft te worden gehecht. Daarvoor is minstens noodzakelijk dat blijkt van bijkomende feiten en omstandigheden op grond waarvan aan het deskundigenoordeel minder gewicht dient te worden toegekend dan aan het oordeel van de bedrijfsarts.”

Nu staat hier niet dat het deskundigenoordeel altijd boven het advies van de bedrijfsarts staat. Sterker nog, er is ook wel eens geoordeeld dat het oordeel van de bedrijfsarts leidend was. De les die hieruit kan worden getrokken is juist dat je als werkgever bij het opleggen van een loonstop goed moet kijken naar de adviezen/oordelen van deskundige personen en zelf moet blijven nadenken. Heb je een deskundigenoordeel dat afwijkt, vraag dan bijvoorbeeld je bedrijfsarts goed door op diens oordeel. Volg je bedrijfsarts , blijf nadenken en wees bij tijd en wijlen kritisch. Samenwerking om tot goede afronding van een ziekte/re-integratietraject te komen is essentieel voor alle partijen.

Heb je vragen over wat je nu als beste kunt doen bij verschillende oordelen en adviezen? Neem dan gerust contact op. We denken graag met je mee.

Gepubliceerd op LinkedIn, 9 januari 2025

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
30 juni 2025

Werknemer geen recht op een WIA-uitkering dus werkgever geen recht op compensatie transitievergoeding? Waar je als werkgever op moet letten als de WIA-uitkering geweigerd wordt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWIA-uitkering van jouw zieke werknemer geweigerd? Wees dan als werkgever alert. Dit kan namelijk betekenen dat jij geen recht hebt…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha KranenburgToonaangevend in Arbeid en Verzuim
27 juni 2025

Dilemma Vrijdag 😎: Je ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch worden veroordeeld tot betaling van een transitievergoeding?

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEJe ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch…