Skip to main content

De ‘zzp-wet’ is voorlopig uitgesteld, maar let de komende tijd toch goed op!

30 mei 2024

Deze week hebben we voor een aantal klanten weer gewerkt aan hun (model)overeenkomsten met zelfstandigen. Er is behoorlijk wat onrust over wanneer buiten dienstbetrekking wordt gewerkt en wanneer niet. Recent werd bekend dat de invoering van de wet die moet verduidelijken wanneer een werkende een echte zelfstandige is of toch werknemer wordt uitgesteld. Het is volgens Minister Van Gennip (SZW) niet meer realistisch om de wet (Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden, kortweg wet VBAR), in 2025 in te voeren.

Wanneer dan wel? Dat is nog onduidelijk. In het zogenaamde Hoofdlijnenakkoord is opgenomen dat wordt doorgegaan met het wetsvoorstel, maar met het laatste bericht van de minister zal inwerkingtreding niet eerder dan 1 januari 2026 zijn. Bovendien komt er als het aan het ministerie van SZW ligt een overgangsperiode met een redelijke tijdsduur. Inwerkingtreding kan dus ook later zijn dan 1 januari 2026, waarbij bovendien geldt dat er veel reacties zijn gekomen op de internetconsultatie over het wetsvoorstel. Het is in die zin dus ook nog maar de vraag hoe de wet er dan precies uit gaat zien.

Doorwerken dan maar zoals de afgelopen jaren is gedaan? De Wet DBA (‘deregulering beoordeling arbeidsrelaties’) geldt immers ook al weer sinds 1 mei 2016 en in de periode van 2014 tot 2024 is het aantal zzp’ers volgens de Kamer van Koophandel met 85% gestegen van zo’n 875.000 zzp’ers naar maar liefst meer dan 1,6 miljoen. Terugdringen van schijnzelfstandigheid of ongewenste zelfstandigheid in bepaalde sectoren is dus niet echt goed gelukt. Toch is nu stilzitten niet echt aan te raden.

Het voornemen van de Belastingdienst om het handhavingsmoratorium voor de handhaving bij schijnzelfstandigheid per 1 januari 2025 op te heffen is namelijk nog niet gewijzigd. Het ministerie van Financiën en de Belastingdienst zien op dit moment in het uitstel en de aangekondigde overgangsperiode geen aanleiding om de handhaving uit te stellen. Daarom is het toch raadzaam om de komende tijd de arbeidsrelaties met zelfstandigen in kaart te brengen en te beoordelen of de werkzaamheden als zzp’er kunnen blijven worden verricht. En in het bevestigende geval de overeenkomsten wellicht aan te scherpen. Zeker voor zorgorganisaties geldt dat de Belastingdienst op dit moment al scherper kijkt.

Wat ons betreft had de visie op de arbeidsmarkt scherper gemogen. Bijvoorbeeld met nog één categorie ‘werkenden’ in de toekomst, dus geen onderscheid meer tussen werknemers en zelfstandigen. En met aanzienlijk lagere belastingen op arbeid. Ons is echter niets gevraagd, dus wij gaan u zo goed mogelijk helpen om het werken binnen of buiten dienstverband in goede banen te leiden!

Gepubliceerd op LinkedIn, 30 mei 2024

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
28 augustus 2024

Event 8 mei 2025: 20-jarig jubileum WVO Advocaten!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze website s.v.p. in de gaten voor nadere informatie.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
17 januari 2025

𝐃𝐢𝐥𝐞𝐦𝐦𝐚 𝐕𝐫𝐢𝐣𝐝𝐚𝐠 😎 ⛱️ ☀️

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐁𝐞𝐧 𝐣𝐞 𝐚𝐥𝐬 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐠𝐞𝐯𝐞𝐫 𝐯𝐞𝐫𝐩𝐥𝐢𝐜𝐡𝐭 𝐡𝐞𝐭 𝐯𝐚𝐤𝐚𝐧𝐭𝐢𝐞𝐠𝐞𝐥𝐝 𝐣𝐚𝐚𝐫𝐥𝐢𝐣𝐤𝐬 𝐭𝐞 𝐛𝐞𝐭𝐚𝐥𝐞𝐧 𝐨𝐟 𝐦𝐚𝐠 𝐝𝐢𝐭 𝐨𝐨𝐤 𝐦𝐚𝐚𝐧𝐝𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤𝐬? Onlangs las ik een bericht…
AlgemeenArbeidsrechtMehtap Melo-KocyigitZiekte en verzuim
17 januari 2025

Te laat geklaagd, is recht verspeeld

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoe lang kan een werkneemster wachten voordat zij klaagt over te weinig loon? In een recente uitspraak van de rechtbank…