De NOW 3.0: Wat zijn de veranderingen per 1 oktober 2020?

Per 1 oktober 2020 verlengt het kabinet de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). De NOW wordt verlengd met drie tijdvakken van drie maanden. De tegemoetkoming aan bedrijven voor loondoorbetaling wordt in deze drie tijdvakken afgebouwd.

De NOW 3.0 is nog niet gepubliceerd. Wel is er een Kamerbrief Steun- en herstelpakket voor ondernemers en werkenden naar de Tweede Kamer gestuurd en is er een Visual Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) 3.0 gepubliceerd.

Waarom NOW 3.0?

 • De NOW 2.0 loopt 1 oktober 2020 af, maar het coronavirus heeft aanhoudende impact op onze samenleving en economie.
 • Steun blijft van belang om werkgelegenheid zoveel mogelijk te behouden en tegelijkertijd bedrijven de mogelijkheid te bieden om zich samen met werknemers voor te bereiden op de nieuwe economische situatie.
 • We verlengen de NOW en bieden daarmee duidelijkheid voor een langere periode.
 • NOW 3.0 maakt het mogelijk voor bedrijven om beter in te kunnen spelen op de nieuwe economische situatie.

Voor wie is NOW 3.0?

 • 1e tijdvak (okt-dec 2020): Alle werkgevers met een (verwacht) inkomensverlies van ten minste 20%, als zij aan de voorwaarden voldoen.
 • Vanaf januari 2021: Alle werkgevers met een (verwacht) inkomensverlies van ten minste 30%, als zij aan de voorwaarden voldoen.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen t.o.v. NOW 2.0?

 • Verlenging NOW tot 1 juli 2021 (drie tijdvakken van drie maanden).
 • Het minimale omzetverlies om aanspraak te kunnen maken op de NOW gaat in het tweede tijdvak omhoog van 20% naar 30%.
 • De steun over negen maanden kent een geleidelijke afbouw van vergoedingspercentages: van 80%, naar 70% naar 60%.
 • Tegenover de afbouw van vergoeding, bestaat de mogelijkheid om de loonsom geleidelijk te laten dalen met 10%, 15% en 20% zonder dat dit koste gaat van de subsidie.
 • De korting die in de NOW 2.0 wordt toegepast op het moment dat er sprake is van bedrijfseconomisch ontslag wordt losgelaten.
 • Het maximaal te vergoeden loon per werknemer zal in het derde tijdvak (april, mei, juni 2021) worden verlaagd naar maximaal één keer het dagloon.

Tot wanneer loopt NOW 3.0?

 • NOW 3.0 loopt vanaf 1 oktober in drie tijdvakken van drie maanden tot 1 juli 2021.
 • NOW 3.0 eerste tijdvak is aan te vragen vanaf 16 november 2020 (streefdatum UWV) met terugwerkende kracht tot 1 oktober 2020.

 

Gepubliceerd op LinkedIn, 4 september 2020

Nieuws & Kennis

Workshops en opleidingen
6 oktober 2021

Save the date!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFNiUyMG9rdG9iZXIlMjAyMDIyJTNDJTJGaDMlM0UlMEE=JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWVO Event - oktober 2022  
AlgemeenArbeidsrechtJanna van der Kamp
11 augustus 2022

Likkende beweging naar collega’s tijdens bedrijfsuitje; grapje of grensoverschrijdend?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEGrensoverschrijdend gedrag is en blijft een actueel onderwerp in onze maatschappij en zo ook in het arbeidsrecht. Na de incidenten…
AlgemeenAnnemarie BussePascal Willems
9 augustus 2022

Law Talk 42: Billijke vergoeding na loonsanctie

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken mr. Pascal Willems en mr. Annemarie Busse de uitspraak van de Rechtbank Gelderland…
What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail