Skip to main content

Coronacrisis: onvoorzienbare omstandigheid?

12 augustus 2020

De hoofdregel luidt dat partijen erop moeten kunnen vertrouwen dat gemaakte afspraken worden nagekomen. Uitzonderingen zijn mogelijk. Dit is bijvoorbeeld het geval bij onvoorzienbare omstandigheden. Kan de coronacrisis als een onvoorzienbare omstandigheid worden aangemerkt?

Op vordering van een partij kan de rechter de gevolgen van een overeenkomst wijzigen of deze (gedeeltelijk) ontbinden als sprake is van onvoorzienbare omstandigheden. Deze onvoorzienbare omstandigheden moeten van dien aard zijn dat een partij – naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid – ongewijzigde instandhouding van de overeenkomst niet mag verwachten. De lat ligt dus hoog. Daar komt nog bij, dat deze wijziging of ontbinding niet kan worden uitgesproken als deze volgens de aard van de overeenkomst of in het verkeer geldende opvattingen voor rekening van de partij komt, die zich op deze onvoorzienbare omstandigheden beroept.

In een huurkwestie heeft de rechtbank Rotterdam onlangs de coronacrisis als een onvoorzienbare omstandigheid aangemerkt (Uitspraak rechtbank Rotterdam d.d. 7 augustus 2020, ECLI:NL:RBROT:2020:7089). Volgens deze rechtbank is het evenwel niet beslissend of de coronacrisis ten tijde van het sluiten van een overeenkomst voorzienbaar was. Het gaat erom van welke veronderstellingen partijen zijn uitgegaan en of zij in de mogelijkheid van het optreden van deze crisis hebben willen voorzien of die mogelijkheid stilzwijgend in de overeenkomst hebben verdisconteerd. Volgens de rechtbank was hiervan in dit geval geen sprake. De coronacrisis werd dus als onvoorzienbare omstandigheid aangemerkt. De rechtbank is echter niet overgegaan tot het wijzigen van de (gevolgen van de) huurovereenkomst.
Gezien de omstandigheden van het geval was de coronacrisis niet van dien aard dat – naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid – van de wederpartij niet verwacht kan worden dat de huurovereenkomst ongewijzigd in stand blijft. De huurovereenkomst bleef dus ongewijzigd.

Gepubliceerd op LinkedIn, 12 augustus 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenAnnemarie BusseArbeidsrechtPascal WillemsSociale zekerheidZiekte en verzuim
25 april 2024

Law Talk 96: Wijzigingen arbowet en verwarring door TikTok filmpje

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken mr. Pascal Willems en mr. Annemarie Busse allereerst de wijzigingen in de arbowet…
AlgemeenArbeidsrechtVera Voogt-Prijn
19 april 2024

Dilemma vrijdag : Het doen van grensoverschrijdende en racistische uitlatingen door de werknemer tijdens het geven van een cursus, wel of geen ontslag op staande voet?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVENee, geen ontslag op staande voet in deze specifieke zaak volgens de kantonrechter. De werknemer in kwestie heeft in meerdere…
What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail