Skip to main content

Bye, bye billijke vergoeding (te laat, is te laat)

16 maart 2022

Een arbeidsovereenkomst (voor bepaalde tijd) kan van rechtswege aflopen. Indien het niet voortzetten van zo’n arbeidsovereenkomst het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever, dan kan de kantonrechter een billijke vergoeding toekennen. Geldt hiervoor een vervaltermijn?

Deze maand heeft het Gerechtshof Den Haag hierover nog een uitspraak gedaan. In deze zaak was de arbeidsovereenkomst van rechtswege geΓ«indigd. De werknemer vond echter dat dit het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever. De werknemer is een procedure bij de kantonrechter gestart, maar heeft daarin alleen om een transitievergoeding gevraagd. Pas later maakte hij (ook) aanspraak op een billijke vergoeding.

Deze laatste vergoeding werd door de kantonrechter niet toegekend, want de termijn van drie maanden (na het einde van de arbeidsovereenkomst) was al verstreken. Het Gerechtshof heeft deze uitspraak bekrachtigd. Er is immers sprake van een vervaltermijn, die was verlopen. Deze kwestie werd daarom niet meer inhoudelijk behandeld.

Als u aanspraak wilt maken op een billijke vergoeding of als werkgever geconfronteerd wordt met een dergelijke aanspraak, laat je hierover dan goed informeren. Onze arbeidsspecialisten staan voor u klaar.

Gepubliceerd op LinkedIn: 16 maart 2022

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtPascal WillemsSociale zekerheid
16 april 2024

Law Talk 95: Special met Natascha Schenk: over jobcarving en de verplichting om een passende functie te creΓ«ren

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk gaan mr. Pascal Willems en "special guest" mr. Natascha Schenk in op de vraag…
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
12 april 2024

Dilemma vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEW𝐞𝐫𝐀𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐰𝐞𝐫𝐀𝐭 𝐨𝐩 𝐞𝐞𝐧 𝐬𝐜𝐑𝐨𝐨π₯ 𝐦𝐞𝐭 𝐣𝐨𝐧𝐠𝐞 𝐀𝐒𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧. π„πžπ§ 𝐀𝐒𝐧𝐝 𝐬𝐭𝐞𝐩𝐭 𝐭𝐞𝐠𝐞𝐧 𝐑𝐚𝐚𝐫 𝐚𝐚𝐧 𝐰𝐚𝐚𝐫𝐝𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐀𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 π₯𝐞𝐭𝐬𝐞π₯ 𝐑𝐞𝐞𝐟𝐭. π‡πšπ…