Skip to main content

Bye, bye billijke vergoeding (te laat, is te laat)

16 maart 2022

Een arbeidsovereenkomst (voor bepaalde tijd) kan van rechtswege aflopen. Indien het niet voortzetten van zo’n arbeidsovereenkomst het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever, dan kan de kantonrechter een billijke vergoeding toekennen. Geldt hiervoor een vervaltermijn?

Deze maand heeft het Gerechtshof Den Haag hierover nog een uitspraak gedaan. In deze zaak was de arbeidsovereenkomst van rechtswege geƫindigd. De werknemer vond echter dat dit het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever. De werknemer is een procedure bij de kantonrechter gestart, maar heeft daarin alleen om een transitievergoeding gevraagd. Pas later maakte hij (ook) aanspraak op een billijke vergoeding.

Deze laatste vergoeding werd door de kantonrechter niet toegekend, want de termijn van drie maanden (na het einde van de arbeidsovereenkomst) was al verstreken. Het Gerechtshof heeft deze uitspraak bekrachtigd. Er is immers sprake van een vervaltermijn, die was verlopen. Deze kwestie werd daarom niet meer inhoudelijk behandeld.

Als u aanspraak wilt maken op een billijke vergoeding of als werkgever geconfronteerd wordt met een dergelijke aanspraak, laat je hierover dan goed informeren. Onze arbeidsspecialisten staan voor u klaar.

Gepubliceerd op LinkedIn: 16 maart 2022

Nieuws & Kennis

Pascal WillemsWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2023!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtMarieke Hulstijn-Botter
16 maart 2023

Mijn werknemer is ziek, hoeveel loon moet ik betalen?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWij krijgen geregeld vragen over het loon dat moet worden betaald tijdens arbeidsongeschiktheid. Welk loon tijdens arbeidsongeschiktheid moet worden doorbetaald,…
AlgemeenPascal WillemsPatricia Weijmans
14 maart 2023

Law Talk 66: Rechtbank heeft medelijden met UWV

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken mr. Pascal Willems en mr. Patricia Weijmans de uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant…