Skip to main content

BREAKING NEWS! Uber-arrest: ondernemerschap moet ook worden meegenomen in de vraag of sprake is van een overeenkomst van opdracht of van een arbeidsovereenkomst

21 februari 2025

Onlangs heeft de Hoge Raad zijn langverwachte uitspraak gedaan in de zaak rondom de Uber-riders. Deze uitspraak gaat over de vraag of mensen die voor platforms zoals Uber of Deliveroo werken, een arbeidsovereenkomst hebben of een overeenkomst van opdracht. De Hoge Raad bevestigt dat het ondernemerschap van de werkende, of het nu echt of potentieel is, net zo belangrijk is als de andere criteria uit het Deliveroo-arrest.

Wat betekent dit nu precies?

De Hoge Raad benadrukt dat het niet alleen belangrijk is of de werkende als werknemer werkt, maar ook of hij of zij zich gedraagt als ondernemer in het economisch verkeer (wat we ook wel extern ondernemerschap noemen). Dit betekent dat iemand zich als ondernemer kan gedragen door bijvoorbeeld zelf te bepalen wanneer en waar gewerkt wordt, of zelf risico te dragen voor de inkomsten. Als dat het geval is, kan dat de doorslag geven om te zeggen dat er geen arbeidsovereenkomst is, zelfs als er andere signalen zijn die wijzen op een werknemersrelatie.

Wat zegt de Hoge Raad verder?

In eerdere arresten, zoals het Deliveroo-arrest, noemde de Hoge Raad verschillende omstandigheden die van invloed kunnen zijn bij het bepalen van een arbeidsovereenkomst. Toch zegt de Hoge Raad dat deze omstandigheden geen rangorde hebben. Dit betekent dat de ene factor niet altijd belangrijker is dan de andere. Ook in deze nieuwe uitspraak, met de Uber-riders, is er geen rangorde tussen de factoren die bepalen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst.

Wat kunnen we hiervan leren?

De uitspraak van de Hoge Raad maakt duidelijk dat het ondernemerschap van de werkende serieus moet worden meegenomen in de beoordeling. Zelfs als er aanwijzingen zijn voor een arbeidsovereenkomst, kan het gedrag van de werkende als ondernemer of juist het gebrek hieraan alsnog de doorslag geven. Werk je met zzp’ers? Neem dan ook dit criterium mee in je afweging of er wel echt sprake is van een overeenkomst van opdracht.


Gepubliceerd op LinkedIn, 21 februari 2025

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
30 juni 2025

Werknemer geen recht op een WIA-uitkering dus werkgever geen recht op compensatie transitievergoeding? Waar je als werkgever op moet letten als de WIA-uitkering geweigerd wordt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWIA-uitkering van jouw zieke werknemer geweigerd? Wees dan als werkgever alert. Dit kan namelijk betekenen dat jij geen recht hebt…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha KranenburgToonaangevend in Arbeid en Verzuim
27 juni 2025

Dilemma Vrijdag 😎: Je ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch worden veroordeeld tot betaling van een transitievergoeding?

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEJe ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch…