Ben je als werkgever verplicht medewerkers vrij te stellen met pakjesavond?
5 december 2024
Sinterklaas is een in Nederland veel gevierd feest. We kopen massaal pakjes, maken gedichten en surprises en strooien overal pepernoten. Aangezien we dit al decennia lang doen, zou je zeggen dat Pakjesavond inmiddels een officiële feestdag is. Toch is Sinterklaas in Nederland geen officiële feestdag. Met dit argument kun je dus geen vrije dag claimen als werknemer. Maar hoe zit het eigenlijk met feestdagen en de verplichting om werknemers vrij te geven? Heeft jouw medewerker dan recht op een vrije dag tijdens de officiële feestdagen?
In de wet is niet geregeld dat een officiële feestdag betekent dat een medewerker ook recht heeft op een vrije dag. Soms is dit wel geregeld, bijvoorbeeld in een cao, arbeidsovereenkomst of personeelsreglement. Is er niets geregeld? Dan heeft een medewerker geen automatisch recht op een vrije dag tijdens de officiële feestdagen. Sterker nog, in sommige sectoren is het heel gebruikelijk dat medewerkers tijdens (officiële) feestdagen blijven werken, denk bijvoorbeeld aan de zorg of de horeca.
Pakjesavond is in ieder geval geen officiële feestdag en ook in cao, arbeidsovereenkomsten en reglementen komen over het algemeen geen bepalingen voor waarin staat dat de medewerker vrij krijgt tijdens pakjesavond. Dus: geen verplichte vrije dag tijdens 5 december.
Maar let op! Een medewerker kan natuurlijk wel tijdig verlof aanvragen voor 5 december. En verlof wordt in de regel vastgesteld conform de wensen van jouw medewerker, tenzij het bedrijfsbelang zich hiertegen verzet. In dat geval zal het verlof wel afgetrokken worden van het verlofsaldo en zal er dus geen sprake zijn van een “gratis” vrije dag.
Gepubliceerd op LinkedIn, 5 december 2024