Skip to main content

Meldplicht voor uitzendbureaus bij discriminatie?

10 januari 2023

In het wetsvoorstel Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie dat momenteel wordt behandeld is opgenomen dat werkgevers met 25 werknemers of meer en intermediairs een wettelijke verplichting krijgen om beleid te voeren die gericht is op het voorkomen van discriminatie bij de werving en selectie van werknemer. Voor veel mensen is de werving- en selectieprocedure de toegangspoort tot de arbeidsmarkt en dus bij uitstek de mogelijkheid om zijn of haar positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Discriminatie is ontoelaatbaar en moet worden aangepakt. De gedachte bij dit wetsvoorstel is dat het gebruik van een op schrift gestelde werkwijze bij de werving en selectie zorgt voor meer transparantie en dat het bewust gedrag en weloverwogen keuzes stimuleert in plaats van automatisch onbewust gedrag waarbij vooroordelen een rol kunnen spelen. Uit onderzoek is gebleken dat discriminatie vaak onbewust en onbedoeld plaatsvindt en het opstellen en naleven van beleid moet het bewustzijn bij mensen vergroten om zo de kans op discriminatie te verminderen.

Minister van Gennip heeft in december 2022 aan dit wetsvoorstel een meldplicht toegevoegd voor degenen die arbeidsbemiddeling verrichten en degenen die arbeidskrachten ter beschikking stellen (zoals uitzendbureaus). Deze partijen spelen een belangrijke rol op de arbeidsmarkt als het gaat om het bij elkaar brengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt en zij krijgen in de praktijk geregeld discriminerende verzoeken bij de aanname en inhuur van personeel. De meldplicht – die als het wetsvoorstel wordt aangenomen bij algemene maatregel van bestuur nader zal worden uitgewerkt – staat niet op zichzelf, maar moet in samenhang worden gezien met de verplichting om schriftelijk beleid te hebben. Krijgt een intermediair toch een discriminerend verzoek, dan is de bedoeling dat de intermediair eerst met de opdrachtgever in gesprek gaat. Pas als dat onvoldoende effect heeft, moet de intermediair overgaan tot indiening van een melding bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. De Nederlandse arbeidsinspectie kan vervolgens overgaan tot een onderzoek en eventueel zelfs een boete.

Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Gepubliceerd op LinkedIn, 10 januari 2023

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenAnnemarie BusseArbeidsrechtPascal WillemsSociale zekerheidZiekte en verzuim
7 mei 2024

Law Talk 97: Informele dinertjes en gedane toezeggingen

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken mr. Annemarie Busse en mr. Pascal Willems twee uitspraken waarin gedane toezeggingen centraal…
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
3 mei 2024

Dilemma Vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐭𝐞𝐥 𝐣𝐞 𝐡𝐞𝐛𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐢𝐧 𝐝𝐢𝐞𝐧𝐬𝐭 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭𝐢𝐞 𝐀 𝐞𝐧 𝐣𝐞 𝐛𝐢𝐞𝐝𝐭 𝐡𝐞𝐦 𝐞𝐞𝐧 𝐧𝐢𝐞𝐮𝐰𝐞 𝐭𝐢𝐣𝐝𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤𝐞 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐨𝐯𝐞𝐫𝐞𝐞𝐧𝐤𝐨𝐦𝐬𝐭 𝐚𝐚𝐧 𝐯𝐨𝐨𝐫…