Skip to main content

Komen WIA-voorschotten voor rekening van een eigenrisicodrager?

27 oktober 2021

Al geruime tijd heeft het UWV te kampen met grote achterstanden. Veel geneeskundige keuringen vinden te laat plaats. Dit leidt tot vertragingen in het nemen van WIA-beslissingen. In afwachting van deze beslissing wordt door het UWV vaak een voorschot aan de (ex)werknemer toegekend. Normaal gesproken, komt dit voorschot voor rekening van het UWV. Hoe zit dit bij een eigenrisicodrager? Mag het UWV deze voorschotten aan een eigenrisicodrager toerekenen?

De rechtbank Limburg heeft hierover op 6 oktober 2021 een uitspraak gedaan (ECLI:NL:RBLIM:2021:7549).

In deze zaak had het UWV WIA-voorschotten aan een aantal (ex)werknemers toegekend. Vervolgens had het UWV deze voorschotten aan de (ex)werkgever toegerekend. Volgens het UWV was deze (ex)werkgever immers een eigenrisicodrager. De (ex)werkgever was het hiermee niet eens. Deze (ex)werkgever stelde zich op het standpunt dat hiervoor geen wettelijke grondslag bestond. De rechtbank oordeelde dat in de Wet WIA niet staat vermeld dat een eigenrisicodrager ook het risico van een voorschot op een WIA-uitkering draagt.

In deze wet staat immers alleen dat een eigenrisicodrager het risico van betaling van een WIA-uitkering draagt. Dat daaronder ook een voorschot op een WIA-uitkering moet worden begrepen, staat niet in de Wet WIA genoemd. In deze wet is evenmin een bepaling opgenomen die een WIA-voorschot gelijkstelt aan een WIA-uitkering. Hoewel het UWV bevoegd is om voorschotten op een WIA-uitkering te verlenen, betekent niet dat daarmee kan worden afgeleid dat dit voorschot aan een eigenrisicodrager kan worden toegerekend, aldus de rechtbank.

De rechtbank vond het daarbij van belang dat aan het verlenen van een WIA-voorschot het inherent is dat onzekerheid bestaat of uiteindelijk wel een WIA-uitkering wordt toegekend (die aan een eigenrisicodrager zou zijn toe te rekenen).

Volgens de rechtbank bestaat voor het toerekenen van deze voorschotten dus géén wettelijke grondslag. Deze voorschotten komen daarom niet voor rekening van een eigenrisicodrager.

Gepubliceerd op LinkedIn, 27 oktober 2021.

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
30 juni 2025

Werknemer geen recht op een WIA-uitkering dus werkgever geen recht op compensatie transitievergoeding? Waar je als werkgever op moet letten als de WIA-uitkering geweigerd wordt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWIA-uitkering van jouw zieke werknemer geweigerd? Wees dan als werkgever alert. Dit kan namelijk betekenen dat jij geen recht hebt…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha KranenburgToonaangevend in Arbeid en Verzuim
27 juni 2025

Dilemma Vrijdag 😎: Je ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch worden veroordeeld tot betaling van een transitievergoeding?

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEJe ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch…