Skip to main content

Overleg tussen de bedrijfsarts en de verzekeringsarts, wanneer is dat verplicht?

22 mei 2025

Iedereen die zich bezighoudt met verzuim en re-integratie weet dat de bedrijfsarts en de UWV-verzekeringsarts het niet altijd met elkaar eens zijn. Dat is voor alle betrokken partijen vaak erg lastig en zorgt voor veel onduidelijkheid. In LawTalk 108 bespraken wij daarom de vraag welk oordeel zwaarder weegt: dat van de bedrijfsarts of toch dat van de verzekeringsarts in het kader van een deskundigenoordeel?

In dit artikel duiken wij verder in deze materie en staan we stil bij de verplichting van hoor en wederhoor. In hoeverre speelt dat een rol wanneer de verzekeringsarts een ander oordeel heeft dan de bedrijfsarts? Een aantal voorbeelden maakt dat duidelijk.

RIV-toets
Bij de beoordeling van het re-integratieverslag wordt door het UWV onder andere gekeken naar de sociaal medische begeleiding van de bedrijfsarts. Is de verzekeringsarts het niet eens met de beoordelingen van de bedrijfsarts in dat kader, dan geldt dat de verzekeringsarts altijd in overleg gaat met de bedrijfsarts. Dat staat in de Werkwijzer Poortwachter (p.35).

In dit (telefonisch) overleg geeft de verzekeringsarts aan wat zijn visie is en welke argumenten hij daarvoor heeft. De bedrijfsarts mag vervolgens zijn argumenten toelichten. Hoewel de verzekeringsarts niet verplicht is de argumenten van de bedrijfsarts over te nemen, moeten hij die argumenten wel betrekken bij zijn eindconclusie.

Bekortingsverzoek
Heeft het UWV een loonsanctie opgelegd en wordt een bekortingsverzoek ingediend, dan gelden er andere regels. De rechtbank Midden-Nederland oordeelde recent dat de verzekeringsarts in het kader van een bekortingsverzoek niet verplicht is zelf actief contact te zoeken met de bedrijfsarts.

WIA-beoordeling
Het laatste voorbeeld hangt samen met de WIA-beoordeling. Stel, de bedrijfsarts heeft vastgesteld dat de betrokken zieke werknemer slechts vier uur per dag, 20 uur per week belastbaar is. Deze werknemer vraagt een WIA-uitkering aan en in dat kader maakt de verzekeringsarts een overzicht van de beperkingen. Daarop wordt ingevuld dat de werknemer acht uur per dag, 40 uur per week belastbaar is. Kan dat zomaar?

De rechtspraak daarover is helder. De verzekeringsarts mag op zijn eigen oordeel varen als het gaat om het vaststellen van beperkingen. De Centrale Raad van Beroep oordeelt dit al jaren. Ook hoeft de verzekeringsarts niet te motiveren waarom hij afwijkt van het oordeel van de bedrijfsarts. Dat werd dit jaar nog eens bevestigd door de Centrale Raad van Beroep.

Tip!
De conclusie is dan ook dat hoor en wederhoor (tussen de verzekeringsarts en de bedrijfsarts) alleen verplicht is bij de RIV-toets.
Wil je hier meer over weten? Luister dan ook LawTalk “Live” 117. Deze LawTalk is opgenomen tijdens ons jubileum-event op 8 mei 2025. De rol van de bedrijfsarts wordt in deze aflevering uitgebreid besproken door mr. Samantha Kranenburg en mr. Natascha Schenk.

Gepubliceerd op LinkedIn, 22 mei 2025

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
30 juni 2025

Werknemer geen recht op een WIA-uitkering dus werkgever geen recht op compensatie transitievergoeding? Waar je als werkgever op moet letten als de WIA-uitkering geweigerd wordt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWIA-uitkering van jouw zieke werknemer geweigerd? Wees dan als werkgever alert. Dit kan namelijk betekenen dat jij geen recht hebt…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha KranenburgToonaangevend in Arbeid en Verzuim
27 juni 2025

Dilemma Vrijdag 😎: Je ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch worden veroordeeld tot betaling van een transitievergoeding?

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEJe ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch…