Skip to main content

Aangetekende post de veiligste manier om een opzeggingsbrief te verzenden? Nee!

12 mei 2025

UWV heeft een ontslagvergunning verleend zodat je het dienstverband met jouw langdurige zieke werknemer kunt opzeggen. Die vergunning is slechts vier weken geldig. Daarom ga je voortvarend te werk: binnen een week stuur je een aangetekende brief naar de werknemer waarmee je het dienstverband opzegt. Geregeld! Toch? Nee, niet als de werknemer de ontvangst daarvan betwist.

Casus

In een recente zaak bij de rechtbank Overijssel speelde het volgende:
·     3 oktober: beslissing UWV waarmee ontslagvergunning wordt verleend
·     8 oktober: aangetekende opzeggingsbrief van werkgever aan werknemer
·     11 oktober: PostNL probeert de brief te overhandigen maar dit lukt niet
·     29 oktober: de brief is niet afgehaald en gaat retour naar werkgever
·     31 oktober: laatste dag waarop de ontslagvergunning gebruikt kan worden
·     4 november: mail van werkgever aan advocaat van werknemer met opzeggingsbrief

Niet ontvangen
Werknemer stelt dat zij de aangetekende brief niet heeft ontvangen en ook geen afhaalbericht kreeg van PostNL. Zij werd pas op 5 november door haar advocaat geïnformeerd over de opzegging. Dat is te laat. Op dat moment was de ontslagvergunning al niet meer geldig.


Bewijslast
De rechtbank verwijst naar vaste jurisprudentie en oordeelt dat het aan de werkgever is om te bewijzen dat de brief aangetekend is verzonden en dat daarbij het juiste adres is gebruikt. Ook moet de werkgever aannemelijk maken dat de brief (tijdig) is aangeboden. Lukt dat? Dan staat in beginsel vast dat de aangetekende brief is ontvangen.

Werkgever
De werkgever trekt alles uit de kast. Uit navraag bij PostNL blijkt dat wanneer een aangetekend poststuk niet persoonlijk aan de geadresseerde kan worden overhandigd, door de postbesteller een afhaalbericht wordt gescand en vervolgens in de brievenbus wordt gedaan.

De werkgever laat een uitdraai uit het systeem van PostNL zien waaruit blijkt dat de postbesteller op 11 oktober 2024 een afhaalbericht heeft gescand. Volgens de werkgever staat hiermee vast dat de postbesteller een afhaalbericht in handen heeft gehad en niet valt in te zien waarom de postbesteller moeite zou doen om een afhaalbericht in te vullen en te scannen zonder dat bericht vervolgens in de brievenbus te doen.

Rechtbank
Dat overtuigt de rechtbank niet! Ondanks de uitdraai van PostNL is het voor de rechtbank niet vast komen te staan dat het afhaalbericht ook daadwerkelijk in de brievenbus van werknemer is gedaan. De opzegging van de arbeidsovereenkomst wordt daarom vernietigd.


Tip!
Vertrouw niet enkel op de aangetekende post! Stuur de opzeggingsbrief ook per email en/of overhandig deze persoonlijk tijdens een gesprek. Dat kan vervelende problemen voorkomen.

Ben je geïnteresseerd in arbeid en verzuim? Koop dan ons boek “Arbeid en Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips”. Bomvol handige blogs van Samantha Kranenburg-Geurts en Natascha Schenk. Hij staat zelfs al in de managementboek top 50!

Gepubliceerd op LinkedIn, 12 mei 2025

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
30 juni 2025

Werknemer geen recht op een WIA-uitkering dus werkgever geen recht op compensatie transitievergoeding? Waar je als werkgever op moet letten als de WIA-uitkering geweigerd wordt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWIA-uitkering van jouw zieke werknemer geweigerd? Wees dan als werkgever alert. Dit kan namelijk betekenen dat jij geen recht hebt…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha KranenburgToonaangevend in Arbeid en Verzuim
27 juni 2025

Dilemma Vrijdag 😎: Je ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch worden veroordeeld tot betaling van een transitievergoeding?

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEJe ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch…