Skip to main content

Ontslagbescherming OR-lid heeft grenzen

12 mei 2020

Ontslagbescherming OR-lid heeft grenzen

In de wet is vastgelegd dat een OR-lid niet kan worden ontslagen zolang hij lid is van de ondernemingsraad. Maar, de werking van dit zogenoemde opzegverbod is niet onbeperkt. Zo kan het UWV sinds 1 juli 2015 wel toestemming geven om de arbeidsovereenkomst van een OR-lid wegens bedrijfseconomische redenen op te zeggen. Dit is in de wet vastgelegd in artikel 7:670a lid 3 sub c BW.

Is er sprake van een in de persoon gelegen ontslaggrond, zoals bijvoorbeeld disfunctioneren of een verstoorde arbeidsverhouding, dan zal de kantonrechter moeten beoordelen of het ontbindingsverzoek dat door de werkgever is ingediend geen verband houdt met het opzegverbod tijdens lidmaatschap van een medezeggenschapsorgaan.

Deze vraag moest ook in de volgende zaak worden beoordeeld. Een OR-lid stelde namelijk zowel bij de kantonrechter als bij het Hof Amsterdam dat de feiten die aan het ontbindingsverzoek ten grondslag lagen, verband hielden met zijn OR-lidmaatschap. De kantonrechter en het Hof kwamen echter allebei tot het oordeel dat dit niet het geval was: het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens een verstoorde arbeidsverhouding hield geen verband met het OR-lidmaatschap van de werknemer. Het feit dat de werkgever had aangegeven zich te laten adviseren over de mogelijkheden voor een beroep op artikel 13 WOR – het wetsartikel dat de mogelijkheid geeft OR-leden van hun OR-werkzaamheden uit te sluiten – had mogelijk een signaal kunnen zijn dat de verwijten van de werkgever eerst wel gedeeltelijk verband hielden met zijn (vervulling van het) OR-lidmaatschap. Vervolgens werd echter vastgesteld dat vooral de feiten die zich nรก die mededeling hebben voorgedaan, tot een onherstelbare verstoring van de arbeidsverhouding hebben geleid. Deze feiten hadden dus niets te maken met de OR-werkzaamheden. Het betrof onder andere een onterechte beschuldiging van discriminatie aan het adres van de werkgever, het indienen van een klacht over de directeur bij de Raad van Toezicht en een integriteitsmelding door de werknemer. Die omstandigheden hebben geen betrekking op de OR-werkzaamheden van de werknemer, aldus het Hof, zodat het opzegverbod niet aan de ontbinding in de weg stond. Kortom, de ontslagbescherming van een OR-lid heeft wel degelijk grenzen.

Gepubliceerd op LinkedIn, 12 mei 2020

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
3 mei 2024

Dilemma Vrijdag ๐Ÿ˜Ž

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE๐’๐ญ๐ž๐ฅ ๐ฃ๐ž ๐ก๐ž๐›๐ญ ๐ž๐ž๐ง ๐ฐ๐ž๐ซ๐ค๐ง๐ž๐ฆ๐ž๐ซ ๐ข๐ง ๐๐ข๐ž๐ง๐ฌ๐ญ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐Ÿ๐ฎ๐ง๐œ๐ญ๐ข๐ž ๐€ ๐ž๐ง ๐ฃ๐ž ๐›๐ข๐ž๐๐ญ ๐ก๐ž๐ฆ ๐ž๐ž๐ง ๐ง๐ข๐ž๐ฎ๐ฐ๐ž ๐ญ๐ข๐ฃ๐๐ž๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค๐ž ๐š๐ซ๐›๐ž๐ข๐๐ฌ๐จ๐ฏ๐ž๐ซ๐ž๐ž๐ง๐ค๐จ๐ฆ๐ฌ๐ญ ๐š๐š๐ง ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ…
AlgemeenArbeidsrechtVera Voogt-Prijn
2 mei 2024

Inschakelen politie door werkgever tijdens re-integratie ernstig verwijtbaar?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEEen zieke werknemer kan elke ondernemer overkomen. De focus ligt dan op herstel en re-integratie en daarvoor wil je je…