Skip to main content

Stel: je huurt een schoonmaakbedrijf in en de schoonmaker raakt tijdens de werkzaamheden gewond. Geldt dan dezelfde aansprakelijkheidsnorm als wanneer de schoonmaker bij jou in dienst zou zijn?

12 maart 2024

Als een werknemer een arbeidsongeval krijgt, dan ben je als werkgever op grond van de wet meestal aansprakelijk voor de schade tenzij je kan aantonen dat je aan jouw zorgvuldigheidsverplichtingen hebt voldaan (7:658 BW). Je staat dan als werkgever dus in feite 1-0 achter. 🤕

Op grond van datzelfde wetsartikel geldt deze strenge norm ook voor personen die “vergelijkbaar zijn aan de werknemer”. Maar hoe zit dat dan met die schoonmaker die niet bij jou in dienst is?

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelde recent dat zo’n schoonmaker onder deze strenge norm valt, omdat het bedrijf waar hij schoonmaakte invloed had op zijn veiligheid. Bijzonder in deze situatie was dat de schoonmaker de DGA van het schoonmaakbedrijf is die af en toe meehelpt met schoonmaken. Maar dat maakt volgens het Gerechtshof niets uit. Ook de DGA kan een beroep doen op deze strenge zorgplicht van het bedrijf waar hij schoonmaakte.

Kan je dit voorkomen? Niet helemaal, want het is belangrijk dat je je zorgplicht op orde hebt. Wat kan je wel doen? Bedrijven onderling kunnen wel afspreken wie deze schade draagt, denk bijvoorbeeld aan een vrijwaring in de schoonmaakcontracten. De keuze is reuze, zo lang je het maar aan de voorkant regelt 😎

Uitspraak: https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:GHARL:2023:6290

Gepubliceerd op LinkedIn, 12 maart 2024

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
30 juni 2025

Werknemer geen recht op een WIA-uitkering dus werkgever geen recht op compensatie transitievergoeding? Waar je als werkgever op moet letten als de WIA-uitkering geweigerd wordt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWIA-uitkering van jouw zieke werknemer geweigerd? Wees dan als werkgever alert. Dit kan namelijk betekenen dat jij geen recht hebt…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha KranenburgToonaangevend in Arbeid en Verzuim
27 juni 2025

Dilemma Vrijdag 😎: Je ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch worden veroordeeld tot betaling van een transitievergoeding?

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEJe ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch…