Skip to main content

Dilemma Vrijdag 😎 🤒

𝐇𝐞𝐭 𝐤𝐨𝐦𝐭 𝐬𝐭𝐞𝐞𝐝𝐬 𝐯𝐚𝐤𝐞𝐫 𝐯𝐨𝐨𝐫. 𝐃𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐦𝐞𝐥𝐝𝐭 𝐳𝐢𝐜𝐡 𝐳𝐢𝐞𝐤 𝐞𝐧 𝐢𝐬 𝐯𝐞𝐫𝐯𝐨𝐥𝐠𝐞𝐧𝐬 𝐭𝐨𝐭𝐚𝐚𝐥 𝐨𝐧𝐛𝐞𝐫𝐞𝐢𝐤𝐛𝐚𝐚𝐫 𝐞𝐧 𝐤𝐨𝐦𝐭 𝐨𝐨𝐤 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐨𝐩𝐝𝐚𝐠𝐞𝐧 𝐨𝐩 𝐚𝐟𝐬𝐩𝐫𝐚𝐤𝐞𝐧 𝐦𝐞𝐭 𝐝𝐞 𝐛𝐞𝐝𝐫𝐢𝐣𝐟𝐬𝐚𝐫𝐭𝐬𝐞𝐧. 𝐙𝐞𝐥𝐟𝐬 𝐧𝐚 𝐞𝐞𝐧 𝐥𝐨𝐨𝐧𝐬𝐚𝐧𝐜𝐭𝐢𝐞 𝐛𝐥𝐢𝐣𝐟𝐭 𝐡𝐞𝐭 𝐬𝐭𝐢𝐥. 𝐌𝐚𝐠 𝐣𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐨𝐯𝐞𝐫𝐞𝐞𝐧𝐤𝐨𝐦𝐬𝐭 𝐢𝐧 𝐝𝐚𝐭 𝐠𝐞𝐯𝐚𝐥 𝐛𝐞ë𝐢𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞𝐧?

𝐄𝐫𝐧𝐬𝐭𝐢𝐠𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐰𝐢𝐣𝐭𝐛𝐚𝐚𝐫 𝐡𝐚𝐧𝐝𝐞𝐥𝐞𝐧 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫

Een zieke werknemer is verplicht om mee te werken aan zijn re-integratie (artikel 7:660a BW). Dat betekent dat de werknemer redelijke voorschriften van de werkgever of de bedrijfsarts moet opvolgen en moet meewerken aan maatregelen en passende arbeid moet verrichten. Als een werknemer dat zonder deugdelijke reden niet doet, handelt een werknemer verwijtbaar en kan je onder omstandigheden de rechter verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

𝐆𝐞𝐞𝐧 𝐨𝐩𝐳𝐞𝐠𝐯𝐞𝐫𝐛𝐨𝐝 𝐭𝐢𝐣𝐝𝐞𝐧𝐬 𝐳𝐢𝐞𝐤𝐭𝐞

Hoewel de ontbinding van de arbeidsovereenkomst geen “opzegging” is, zijn rechters niet snel geneigd om een arbeidsovereenkomst tijdens ziekte te ontbinden. Gelukkig heeft de wet een uitzondering gemaakt op het opzegverbod tijdens ziekte wanneer een werknemer niet meewerkt aan de re-integratie. Het opzegverbod dat normaal gesproken tijdens ziekte geldt, vervalt namelijk als de werknemer ook na een loonsanctie niet meewerkt aan de re-integratie (artikel 7:670a lid 1 BW).

𝐃𝐞𝐬𝐤𝐮𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞𝐧𝐨𝐨𝐫𝐝𝐞𝐞𝐥

Let op! Een verzoek tot ontbinding zal worden afgewezen als je geen deskundigenoordeel hebt gevraagd bij het UWV (artikel 7:671b lid 5).

💡 𝐓𝐢𝐩!

Haastige spoed is zelden goed. Heb jij een zieke werknemer die weigert mee te werken? Zorg dan dat je de juiste stappen hebt genomen: waarschuwen, loonsanctie, deskundigenoordeel. Werkt de werknemer dan nog niet mee? Dan kan je verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBROT:2025:1278&showbutton=true&idx=5

Gepubliceerd op LinkedIn, 14 februari 2025

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha Kranenburg
4 juli 2025

Dilemma Vrijdag 😎 Chronische ziektes en proeftijdontslag

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEJe neemt een werknemer aan in een drukke baan. Je bent ervan op de hoogte dat de werknemer dat de…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
30 juni 2025

Werknemer geen recht op een WIA-uitkering dus werkgever geen recht op compensatie transitievergoeding? Waar je als werkgever op moet letten als de WIA-uitkering geweigerd wordt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWIA-uitkering van jouw zieke werknemer geweigerd? Wees dan als werkgever alert. Dit kan namelijk betekenen dat jij geen recht hebt…