Skip to main content

Update concurrentiebeding – zwaarwegend bedrijfsbelang

5 augustus 2022

De rechter kan op verzoek van de werknemer een concurrentie- en/of relatiebeding geheel of gedeeltelijk vernietigen als – in verhouding tot het te beschermen belang van de werkgever – de werknemer door dat beding onbillijk wordt benadeeld. Meer uitleg hierover gaven wij eerder al in dit artikel.

In rechtszaken wordt veel gediscussieerd over de te beschermen belangen van de werkgever. Want wat valt hier nou wel en niet onder? En wanneer wordt de werknemer door het beding onbillijk benadeeld? Recent oordeelde de rechtbank Noord-Holland hier weer over.

Feiten en omstandigheden

In de zaak die speelde bij de rechtbank Noord-Holland was een werknemer bij een relatie van werkgever in dienst getreden. Dit leverde daarom geen (potentiële) schending op van het concurrentiebeding maar van het relatiebeding. Werknemer vorderde in kort geding gehele of gedeeltelijke schorsing van het beding omdat werknemer door het beding onbillijk werd benadeeld. Volgens de werkgever schond de werknemer het relatiebeding omdat hij potentieel concurrerende werkzaamheden zou gaan verrichten bij een bestaande relatie.

Oordeel rechter

De rechter oordeelde dat hier echter geen sprake is van een zwaarwegend bedrijfsbelang. Werkgever heeft de vrees geuit dat de relatie de onderdelen die zij bij werkgever inkocht elders zou inkopen en dat service en onderhoud aan machines in eigen beheer zouden worden uitgevoerd. Alleen de vrees hiervoor is onvoldoende om een zwaarwegend bedrijfsbelang aan te nemen.

Daarbij heeft de werknemer wel een zwaarwegend belang om bij de relatie in dienst te treden. Werknemer zou namelijk € 800,- bruto per maand meer gaan verdienen en had bij de werkgever een concreet carrièreperspectief.

Conclusie

Als werkgever moet je het zwaarwegend bedrijfsbelang goed onderbouwen bij een rechter. Deze onderbouwing moet concreet worden gemaakt. De vrees dat iets zal gebeuren is onvoldoende om een zwaarwegend bedrijfsbelang aan te nemen. Als u hulp nodig hebt bij het onderbouwen van uw zwaarwegend bedrijfsbelang, denken wij graag met u mee.

Gepubliceerd op LinkedIn, 5 augustus 2022

Nieuws & Kennis

Pascal WillemsWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2023!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenPascal WillemsPatricia Weijmans
23 maart 2023

Law Talk 67: Aansprakelijkheid wegens Long Covid en waarom arbodienstverleners rekening moeten houden met de Wet Certificering Uitzendbureau’s

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van law Talk bespreken mr. Pascal Willems en mr. Patricia Weijmans het bericht op nos.nl over de…
AlgemeenArbeidsrechtMarieke Hulstijn-Botter
16 maart 2023

Mijn werknemer is ziek, hoeveel loon moet ik betalen?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWij krijgen geregeld vragen over het loon dat moet worden betaald tijdens arbeidsongeschiktheid. Welk loon tijdens arbeidsongeschiktheid moet worden doorbetaald,…