Skip to main content

Mag een werknemer stiekem een gesprek met de leidinggevende opnemen?

12 november 2021

We zien steeds vaker dat gesprekken ‘stiekem’ worden opgenomen. Voor werkgevers geldt dat het heimelijk opnemen van gesprekken met werknemers in de meeste gevallen niet mag. Maar hoe zit dat andersom?

De kantonrechter Alkmaar oordeelde recent dat een werknemer gerechtigd is om een gesprek met zijn werkgever zonder voorafgaande toestemming op te nemen. Wel vindt de kantonrechter, dat de werknemer dat als hem daarnaar wordt gevraagd, moet bevestigen dat hij het gesprek opneemt. Erover jokken mag dus niet. Maar uit de overweging van de kantonrechter volgt ook dat van de werknemer niet wordt verwacht dat hij uit zichzelf aangeeft dat het gesprek wordt opgenomen.

In dit specifieke geval speelde de discussie in het kader van een ontbindingsprocedure. De werkgever meende dat de werknemer door het heimelijk opnemen van een gesprek ernstig verwijtbaar handelde. Daar ging de kantonrechter niet in mee, omdat de werknemer desgevraagd had bevestigd dat hij het gesprek opnam. Kortom; de werknemer kan hiervan geen verwijt worden gemaakt volgens de kantonrechter.

Andersom werd geoordeeld dat de werkgever wel ernstig verwijtbaar had gehandeld, doordat het meningsverschil over het al dan niet opnemen van het gesprek heeft geleid tot een verstoorde arbeidsrelatie. De werkgever gaf de werknemer naar aanleiding hiervan eerst een waarschuwing – volgens de kantonrechter dus kennelijk ten onrechte – en duwde hem vervolgens in een verbetertraject waar verder helemaal geen uitvoering aan werd gegeven. De werknemer meldde zich uiteindelijk ziek, waarna tevergeefs mediation volgde en door de werkgever ontbinding werd gevraagd. Deze hele gang van zaken kwam de werkgever duur te staan: er moest een billijke vergoeding worden betaald van maar liefst acht keer de transitievergoeding!

Gepubliceerd op LinkedIn, 12 november 2021.

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtVera Voogt-Prijn
19 april 2024

Dilemma vrijdag : Het doen van grensoverschrijdende en racistische uitlatingen door de werknemer tijdens het geven van een cursus, wel of geen ontslag op staande voet?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVENee, geen ontslag op staande voet in deze specifieke zaak volgens de kantonrechter. De werknemer in kwestie heeft in meerdere…
AlgemeenArbeidsrechtPascal WillemsSociale zekerheid
16 april 2024

Law Talk 95: Special met Natascha Schenk: over jobcarving en de verplichting om een passende functie te creëren

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk gaan mr. Pascal Willems en "special guest" mr. Natascha Schenk in op de vraag…