Skip to main content

Krappe arbeidsmarkt, nou en?

1 juli 2022

De afgelopen jaren is er veel geprocedeerd over het concurrentiebeding. Inmiddels kan uit jurisprudentie worden opgemaakt dat een concurrentiebeding voor een werkgever niet bedoeld is als middel om werknemers aan zich te binden. Met een concurrentiebeding mag je als werkgever wel je bedrijfsdebiet – de goodwill en opgebouwde knowhow – beschermen. Wanneer hiervan bijvoorbeeld wel of niet sprake is, hebben wij in dit artikel toegelicht.

Recent heeft de Hoge Raad zich ook uitgelaten over de mee te wegen belangen bij de beoordeling of een concurrentiebeding geheel of gedeeltelijk vernietigd moest worden. Werkgever stelde dat hij er belang bij had om de werknemer nog een zekere tijd in dienst te houden. Vanwege de krappe arbeidsmarkt had de werkgever meer tijd nodig om vervangend personeel te vinden. Anders zou de bedrijfsvoering en -continuïteit van werkgever in het geding komen, hetgeen ten koste zou gaan van het bedrijfsdebiet. De Hoge Raad oordeelde dat dit belang geen rol speelt bij de belangenafweging.

Werkgevers moeten dus andere bedingen gebruiken om dergelijke risico’s af te dekken. Met inwerkingtreding van de EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden is het tegenwoordig niet altijd meer mogelijk een studiekostenbeding overeen te komen met de werknemer, met als doel dat deze na afronding van een opleiding nog enige tijd aan werkgever gebonden blijft. Werkgevers zullen dus creatief moeten zijn. Mocht u met het voorgaande te maken hebben en een oplossing zoeken, dan denken we graag met u mee.

Gepubliceerd op LinkedIn, 1 juli 2022

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtPascal WillemsSociale zekerheid
16 april 2024

Law Talk 95: Special met Natascha Schenk: over jobcarving en de verplichting om een passende functie te creëren

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk gaan mr. Pascal Willems en "special guest" mr. Natascha Schenk in op de vraag…
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
12 april 2024

Dilemma vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEW𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐭 𝐨𝐩 𝐞𝐞𝐧 𝐬𝐜𝐡𝐨𝐨𝐥 𝐦𝐞𝐭 𝐣𝐨𝐧𝐠𝐞 𝐤𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧. 𝐄𝐞𝐧 𝐤𝐢𝐧𝐝 𝐬𝐭𝐞𝐩𝐭 𝐭𝐞𝐠𝐞𝐧 𝐡𝐚𝐚𝐫 𝐚𝐚𝐧 𝐰𝐚𝐚𝐫𝐝𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐧𝐞𝐦𝐞𝐫 𝐥𝐞𝐭𝐬𝐞𝐥 𝐡𝐞𝐞𝐟𝐭. 𝐇𝐚𝐝…