Skip to main content

Is het einde van het concurrentiebeding nabij?

8 juni 2023

Vorige week, op vrijdag 2 juni jl., heeft Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een kamerbrief aangekondigd dat het concurrentiebeding (verder) hervormd zal worden. Hiertoe zal eind 2023 een wetsvoorstel worden aangeboden voor internetconsultatie.

Een concurrentiebeding verbiedt werknemers, kort gezegd, om na het einde van de arbeidsovereenkomst, gedurende enige tijd, werkzaamheden te verrichten voor een concurrent van de werkgever. Het doel van het concurrentiebeding is de bescherming van het bedrijfsdebiet van de werkgever, zoals bijvoorbeeld de bescherming van bedrijfsgeheimen, goodwill en knowhow. In de jurisprudentie is reeds uitgemaakt dat het concurrentiebeding niet bedoeld is om werknemers te binden.

De aanleiding voor de hervorming is volgens Minister van Gennip als volgt: “Een concurrentiebeding kan nodig zijn om bijvoorbeeld bedrijfsgeheimen of zakelijke relaties te beschermen. Maar we zien nu dat er in contracten steeds vaker standaard een concurrentiebeding staat, terwijl daar geen goede reden voor is. Dat is onnodig beperkend voor werknemers en hindert de doorstroom op de arbeidsmarkt. Daarom gaan we de regels voor het concurrentiebeding hervormen.”

Het doel van het wetsvoorstel is dat op voorhand duidelijk wordt wanneer een concurrentiebeding kan worden opgenomen en ingeroepen door een werkgever. Dit zijn de hoofdlijnen van de hervormingen die Minister Van Gennip wil doorvoeren:

  • het concurrentiebeding wordt wettelijk begrensd in duur;
  • bij het opnemen van het concurrentiebeding moet het geografisch bereik worden opgenomen, gespecificeerd en gemotiveerd;
  • de werkgever moet (ook) bij het opnemen van een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd het zwaarwichtig bedrijfsbelang van een concurrentiebeding motiveren (dit geldt al voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd);
  • als een werkgever een vertrekkende werknemer aan het concurrentiebeding houdt, moet de werkgever (in beginsel) een vergoeding betalen aan de werknemer. Deze vergoeding zal worden vastgesteld op een wettelijk bepaald percentage van het laatstverdiende salaris van de werknemer.

Wordt vervolgd!

Heeft u vragen over het concurrentiebeding en of u een werknemer aan een overeengekomen concurrentiebeding kunt houden, neem dan contact met ons op. Wij kijken graag met u mee.

Gepubliceerd op LinkedIn, 8 juni 2023

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
28 augustus 2024

Event 8 mei 2025: 20-jarig jubileum WVO Advocaten!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze website s.v.p. in de gaten voor nadere informatie.
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkSociale zekerheid
15 januari 2025

De opzegtermijn, moet je die bij de beëindiging van een dienstverband na twee jaar ziekte nu wél of niet in acht nemen?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDeze werkgever kwam daar, op een kostbare manier, achter. Hij beëindigde het dienstverband zonder de opzegtermijn in acht te nemen…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkPascal WillemsSociale zekerheidZiekte en verzuim
14 januari 2025

Law Talk 108: Deskundigenoordeel boven oordeel bedrijfsarts?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze eerste aflevering van Law Talk van 2025 bespreken mr. Pascal Willems en mr. Annemarie Busse, samen met hun…