Skip to main content

Hoe voorkom je (seksueel) grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer?

26 januari 2022

De afgelopen weken is seksueel grensoverschrijdend gedrag een veelbesproken onderwerp. Duidelijk is dat (seksueel) grensoverschrijdend gedrag zich op veel meer plekken afspeelt dan bij The Voice of Holland. In onze Lawtalk van afgelopen maandag (aflevering 18 alweer) hebben Annemarie Busse en Pascal Willems al de do’s en dont’s besproken als je als werkgever geconfronteerd wordt met geruchten over of zelfs meldingen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Maar als werkgever wil je natuurlijk het liefst voorkomen dat dit soort zaken überhaupt gebeuren.

Onze ervaring leert dat een goed en duidelijk beleid over grensoverschrijdend gedrag een heel belangrijke basis is. Hiermee maak je als werkgever duidelijk welk gedrag wel en niet geaccepteerd wordt en dat daar aandacht voor is binnen de organisatie. Slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag weten door dit beleid welke routes zij kunnen bewandelen om dergelijk gedrag aan te kaarten. Beleid geeft ook duidelijke handvatten voor het verrichten van een deugdelijk onderzoek. Als werkgever ben je namelijk niet alleen verantwoordelijk voor de slachtoffers, maar moet je er ook voor zorgen dat het gedrag van de vermeende dader zorgvuldig wordt onderzocht. Een onterechte beschuldiging zorgt namelijk ook voor veel schade. In het beleid over grensoverschrijdend gedrag staan ook mogelijke sancties genoemd als vast komt te staan dat iemand zich schuldig heeft gemaakt aan dergelijk gedrag. Met een goed en duidelijk beleid zorg je in ieder geval voor een stuk bewustwording in je organisatie. Daar gaat al een bepaalde preventieve werking vanuit. Natuurlijk zijn er nog andere maatregelen die je als organisatie kunt nemen om een veilig werkklimaat te waarborgen, maar als je duidelijk beleid hebt is je basis in ieder geval goed.

Wil je als werkgever zorgen voor een goede basis in jouw organisatie? Neem dan contact op met een van onze advocaten. Wij hebben veel ervaring in het opstellen en beoordelen van beleid over grensoverschrijdend gedrag.

Gepubliceerd op LinkedIn: 26 januari 2022

Nieuws & Kennis

Workshops en opleidingen
15 juni 2023

Inschrijving: WVO Event 5 oktober 2023

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWVO Event 2023: Actualiteiten arbeidsrecht, ziekte en verzuim & sociale zekerheid Net zoals de afgelopen jaren, organiseren wij ook dit…
AlgemeenArbeidsrechtMarieke Hulstijn-Botter
21 september 2023

Prinsjesdag 2023: de plannen voor de arbeidsmarkt

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEAfgelopen dinsdag was het zover, Prinsjesdag 2023. Met weer veel mooie hoedjes en prinses Alexia die voor het eerst ook…
AlgemeenArbeidsrechtCaro Nagel
14 september 2023

Vertrouwen op onderbuikgevoel komt werkgever duur te staan

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVESinds 15 maart 2020 is de werkneemster in dienst bij werkgever, een onderneming die zich bezighoudt met het verkopen en…