Skip to main content

Handreiking seksueel grensoverschrijdend gedrag

25 mei 2023

Nog steeds is seksueel grensoverschrijdend gedrag een groot maatschappelijk probleem. De overheid heeft daarom vorig jaar Mariëtte Hamer als regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld aangesteld. Het is de bedoeling dat zij het kabinet gevraagd en ongevraagd advies geeft over dit onderwerp.

De praktijk leert dat bedrijven vaak nog steeds niet weten hoe om te gaan met een melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Het daarbij uit te voeren onderzoek en de problematiek rondom privacy en verschillende belangen, is al meermaals onderwerp geweest in de rechtspraak. Want stel je de beklaagde direct op non-actief of laat je de beklaagde in eerste instantie doorwerken? En (hoe) communiceer je intern over de melding? Ga je over tot een ontslag op staande voet of doe je de kwestie af met een officiële waarschuwing? Het antwoord op deze vragen zal per situatie verschillen.

De overheid heeft nu een ‘Handreiking Meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer’ gepubliceerd. Deze handreiking is te vinden via deze link. De handreiking is bedoeld om bedrijven te helpen om te gaan met meldingen en omschrijft vier fases die doorlopen zouden moeten worden. Fase 0 gaat bijvoorbeeld over het voorbereid zijn op een melding als onderneming. Wij adviseren al geruime tijd een protocol c.q. plan op te stellen met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag (niet alleen seksueel) en deze bijvoorbeeld op te nemen in een personeelsgids zodat werknemers op de hoogte zijn van het protocol en weten wat er verwacht wordt en hoe de onderneming omgaat met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.

Een protocol kan ervoor zorgen dat een melder zich gehoord voelt, dat diverse belangen van zowel klager als beklaagde beschermd worden en kan uiteindelijk bij een gerechtelijke procedure over een beëindiging van het dienstverband ook van belang zijn.

Heeft u nog geen protocol c.q. plan hoe om te gaan met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag? Lees dan om te beginnen de handreiking. Wij denken daarna natuurlijk graag met u mee hoe u een protocol kan toespitsen op uw onderneming en de inhoud daarvan van toepassing kan verklaren op de dienstbetrekkingen.

Gepubliceerd op LinkedIn, 25 mei 2023

Nieuws & Kennis

Workshops en opleidingen
15 juni 2023

Inschrijving: WVO Event 5 oktober 2023

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWVO Event 2023: Actualiteiten arbeidsrecht, ziekte en verzuim & sociale zekerheid Net zoals de afgelopen jaren, organiseren wij ook dit…
AlgemeenArbeidsrechtMarieke Hulstijn-Botter
21 september 2023

Prinsjesdag 2023: de plannen voor de arbeidsmarkt

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEAfgelopen dinsdag was het zover, Prinsjesdag 2023. Met weer veel mooie hoedjes en prinses Alexia die voor het eerst ook…
AlgemeenArbeidsrechtCaro Nagel
14 september 2023

Vertrouwen op onderbuikgevoel komt werkgever duur te staan

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVESinds 15 maart 2020 is de werkneemster in dienst bij werkgever, een onderneming die zich bezighoudt met het verkopen en…