Skip to main content

Handreiking seksueel grensoverschrijdend gedrag

25 mei 2023

Nog steeds is seksueel grensoverschrijdend gedrag een groot maatschappelijk probleem. De overheid heeft daarom vorig jaar Mariëtte Hamer als regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld aangesteld. Het is de bedoeling dat zij het kabinet gevraagd en ongevraagd advies geeft over dit onderwerp.

De praktijk leert dat bedrijven vaak nog steeds niet weten hoe om te gaan met een melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Het daarbij uit te voeren onderzoek en de problematiek rondom privacy en verschillende belangen, is al meermaals onderwerp geweest in de rechtspraak. Want stel je de beklaagde direct op non-actief of laat je de beklaagde in eerste instantie doorwerken? En (hoe) communiceer je intern over de melding? Ga je over tot een ontslag op staande voet of doe je de kwestie af met een officiële waarschuwing? Het antwoord op deze vragen zal per situatie verschillen.

De overheid heeft nu een ‘Handreiking Meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer’ gepubliceerd. Deze handreiking is te vinden via deze link. De handreiking is bedoeld om bedrijven te helpen om te gaan met meldingen en omschrijft vier fases die doorlopen zouden moeten worden. Fase 0 gaat bijvoorbeeld over het voorbereid zijn op een melding als onderneming. Wij adviseren al geruime tijd een protocol c.q. plan op te stellen met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag (niet alleen seksueel) en deze bijvoorbeeld op te nemen in een personeelsgids zodat werknemers op de hoogte zijn van het protocol en weten wat er verwacht wordt en hoe de onderneming omgaat met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.

Een protocol kan ervoor zorgen dat een melder zich gehoord voelt, dat diverse belangen van zowel klager als beklaagde beschermd worden en kan uiteindelijk bij een gerechtelijke procedure over een beëindiging van het dienstverband ook van belang zijn.

Heeft u nog geen protocol c.q. plan hoe om te gaan met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag? Lees dan om te beginnen de handreiking. Wij denken daarna natuurlijk graag met u mee hoe u een protocol kan toespitsen op uw onderneming en de inhoud daarvan van toepassing kan verklaren op de dienstbetrekkingen.

Gepubliceerd op LinkedIn, 25 mei 2023

Nieuws & Kennis

Pascal WillemsWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2023!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenPascal WillemsPatricia Weijmans
6 juni 2023

Law Talk 76: Passende arbeid wordt bedongen arbeid volgens de CRvB

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van Law Talk bespreken mr. Pascal Willems en mr. Patricia Weijmans de uitspraak van de Centrale Raad…
AlgemeenArbeidsrechtLeon Toonen
1 juni 2023

Wat te doen als werkgever in geval van melding grensoverschrijdend gedrag?!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDe aandacht voor en meldingen van grensoverschrijdend gedrag zijn toegenomen. Toch is er bij werkgevers nog veel onbekendheid hoe nu…