Skip to main content

Een werkgever moet meewerken aan het beëindigen van de arbeidsovereenkomst na 2 jaar ziekte, maar mag de werkgever ook voorwaarden stellen?

28 januari 2022

Vorige maand schreef ik nog een artikel over de beëindiging van slapende dienstverbanden op verzoek van de werknemer. De werknemer die langer dan 2 jaar ziek is moet een verzoek doen aan de werkgever om het dienstverband vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid te beëindigen onder toekenning van de transitievergoeding. De werknemer moet dus een verzoek neerleggen bij de werkgever, maar een werkgever is vervolgens in beginsel ook gehouden hiermee in te stemmen.

Maar wat als de werknemer nu een dergelijk verzoek doet en de werkgever is bereid daarmee in te stemmen, maar alleen onder de voorwaarde dat het boek daarna ook definitief gesloten is tussen partijen?

Als een werkgever en een werknemer afspraken met elkaar maken over het beëindigen van een dienstverband, is het gebruikelijk dat partijen afspreken dat ze na uitvoering van de gemaakte afspraken niets meer van elkaar te vorderen hebben. Met andere woorden, met deze afspraken gaat het boek tussen partijen definitief dicht. Dat noemen we finale kwijting.  Stel: werknemer komt er later pas achter dat hij nog een loonvordering heeft op de werkgever en hierover is niets geregeld in de vaststellingsovereenkomst, dan kan de werknemer deze loonvordering niet meer afdwingen bij de rechter.

De Hoge Raad heeft op 21 januari 2022 geoordeeld over een dergelijke kwestie. In deze kwestie verzocht de langdurig arbeidsongeschikte werkneemster haar dienstverband te beëindigen onder toekenning van de transitievergoeding. In eerste instantie heeft werkgever dit voorstel afgewezen. Later gaf de werkgever te kennen dat hij wel wilde instemmen met een voorstel tot beëindiging van het dienstverband onder toekenning van de transitievergoeding, maar alleen als partijen finale kwijting zouden overeenkomen.

De Hoge Raad oordeelde dat de werkgever niet als een goed werkgever handelt, indien zij slechts bereid is het voorstel van een werknemer te aanvaarden op voorwaarde dat de werknemer de werkgever finale kwijting verleent voor mogelijke andere aanspraken. Het lijkt er dus op dat de werkgever niet kan afdwingen dat er finale kwijting wordt afgesproken.

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch moet de zaak nu weer oppakken en hierover beslissen. We houden deze ontwikkeling uiteraard voor u in de gaten.

Gepubliceerd op LinkedIn: 28 januari 2022.

Nieuws & Kennis

Pascal WillemsWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2023!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenPascal WillemsPatricia Weijmans
23 maart 2023

Law Talk 67: Aansprakelijkheid wegens Long Covid en waarom arbodienstverleners rekening moeten houden met de Wet Certificering Uitzendbureau’s

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEIn deze aflevering van law Talk bespreken mr. Pascal Willems en mr. Patricia Weijmans het bericht op nos.nl over de…
AlgemeenArbeidsrechtMarieke Hulstijn-Botter
16 maart 2023

Mijn werknemer is ziek, hoeveel loon moet ik betalen?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWij krijgen geregeld vragen over het loon dat moet worden betaald tijdens arbeidsongeschiktheid. Welk loon tijdens arbeidsongeschiktheid moet worden doorbetaald,…