Een werkgever moet meewerken aan het beëindigen van de arbeidsovereenkomst na 2 jaar ziekte, maar mag de werkgever ook voorwaarden stellen?

Vorige maand schreef ik nog een artikel over de beëindiging van slapende dienstverbanden op verzoek van de werknemer. De werknemer die langer dan 2 jaar ziek is moet een verzoek doen aan de werkgever om het dienstverband vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid te beëindigen onder toekenning van de transitievergoeding. De werknemer moet dus een verzoek neerleggen bij de werkgever, maar een werkgever is vervolgens in beginsel ook gehouden hiermee in te stemmen.

Maar wat als de werknemer nu een dergelijk verzoek doet en de werkgever is bereid daarmee in te stemmen, maar alleen onder de voorwaarde dat het boek daarna ook definitief gesloten is tussen partijen?

Als een werkgever en een werknemer afspraken met elkaar maken over het beëindigen van een dienstverband, is het gebruikelijk dat partijen afspreken dat ze na uitvoering van de gemaakte afspraken niets meer van elkaar te vorderen hebben. Met andere woorden, met deze afspraken gaat het boek tussen partijen definitief dicht. Dat noemen we finale kwijting.  Stel: werknemer komt er later pas achter dat hij nog een loonvordering heeft op de werkgever en hierover is niets geregeld in de vaststellingsovereenkomst, dan kan de werknemer deze loonvordering niet meer afdwingen bij de rechter.

De Hoge Raad heeft op 21 januari 2022 geoordeeld over een dergelijke kwestie. In deze kwestie verzocht de langdurig arbeidsongeschikte werkneemster haar dienstverband te beëindigen onder toekenning van de transitievergoeding. In eerste instantie heeft werkgever dit voorstel afgewezen. Later gaf de werkgever te kennen dat hij wel wilde instemmen met een voorstel tot beëindiging van het dienstverband onder toekenning van de transitievergoeding, maar alleen als partijen finale kwijting zouden overeenkomen.

De Hoge Raad oordeelde dat de werkgever niet als een goed werkgever handelt, indien zij slechts bereid is het voorstel van een werknemer te aanvaarden op voorwaarde dat de werknemer de werkgever finale kwijting verleent voor mogelijke andere aanspraken. Het lijkt er dus op dat de werkgever niet kan afdwingen dat er finale kwijting wordt afgesproken.

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch moet de zaak nu weer oppakken en hierover beslissen. We houden deze ontwikkeling uiteraard voor u in de gaten.

Gepubliceerd op LinkedIn: 28 januari 2022.

Nieuws & Kennis

Pascal WillemsWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2023!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtJanna van der Kamp
29 november 2022

Disfunctioneren; erkennen of ontkennen?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDisfunctioneren kan grofweg verdeeld worden in twee categorieën; i) niet geschikt zijn voor de uitoefening van de werkzaamheden/taken, en/of ii)…
AlgemeenArbeidsrechtMarieke Hulstijn-Botter
24 november 2022

Bedenk goed wat je met je tankpas doet!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWij zien het vaak de laatste tijd, werknemers die op oneigenlijke wijze gebruik maken van de tankpas voor hun leaseauto.…