Drammen tijdens ziekte komt werkgever duur te staan!

27 oktober 2020

De volgende situatie kan u als werkgever ook overkomen: u deelt aan een medewerker mee dat er helaas geen vertrouwen meer bestaat en dat u een vaststellingsovereenkomst (VSO) zal aanbieden om afscheid van elkaar te nemen. Als reactie hierop meldt de medewerker zich echter ziek. Ook laat de medewerker via zijn gemachtigde weten dat hij geen VSO wil en wordt verzocht om alle communicatie via de advocaat te laten lopen. Hoe dan te reageren?

Uit een recente uitspraak van de rechtbank Arnhem volgt dat het in ieder geval niet altijd verstandig is om dan koste wat kost toch rechtstreeks contact te blijven zoeken met de medewerker. Zeker niet als er een dergelijk verzoek van de gemachtigde van de medewerker ligt en de bedrijfsarts ‘alleen belangstellend en ondersteunend contact’ heeft geadviseerd.

De kantonrechter stelde namelijk vast dat sprake was van een verstoring van de arbeidsverhouding die grotendeels voortkomt uit het handelen van de werkgever. Door in feite ‘uit het niets’ aan te sturen op een (voorstel voor) beëindiging van de arbeidsovereenkomst, heeft de werkgever de verhoudingen tussen partijen op ernstige wijze verstoord. Daar komt voor de kantonrechter echter bij dat werkgever na de ziekmelding van werknemer veelvuldig rechtstreeks op dwingende wijze contact bleef zoeken met de medewerker over de concrete invulling van het beëindigingsvoorstel en de invulling van de werkzaamheden (voor de 50% dat werknemer nog arbeidsgeschikt was), terwijl werknemer al had verzocht om het contact enkel via zijn gemachtigde te laten verlopen en terwijl de bedrijfsarts ‘alleen belangstellend en ondersteunend contact’ had geadviseerd. Van ‘enkel belangstellend en ondersteunend contact’ is geen sprake geweest, integendeel. Naar het oordeel van de kantonrechter is dan ook, gelet op alle hiervoor genoemde en uitzonderlijke omstandigheden, sprake van ernstig verwijtbaar handelen van werkgever jegens werknemer. Dit resulteert in een billijke vergoeding van € 50.000,- bruto, naast de wettelijke transitievergoeding.

Op dwingende wijze contact blijven zoeken tijdens ziekte, oftewel “drammen”, komt de werkgever in deze zaak duur te staan. Blijf dus zorgvuldig en als goed werkgever handelen, ook na een ziekmelding waar u mogelijk over twijfelt.

Gepubliceerd op LinkedIn: 27 oktober 2020

 

Nieuws & Kennis

Pascal WillemsWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2023!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtJanna van der Kamp
29 november 2022

Disfunctioneren; erkennen of ontkennen?

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDisfunctioneren kan grofweg verdeeld worden in twee categorieën; i) niet geschikt zijn voor de uitoefening van de werkzaamheden/taken, en/of ii)…
AlgemeenArbeidsrechtMarieke Hulstijn-Botter
24 november 2022

Bedenk goed wat je met je tankpas doet!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWij zien het vaak de laatste tijd, werknemers die op oneigenlijke wijze gebruik maken van de tankpas voor hun leaseauto.…