Skip to main content

Dilemma vrijdag : Het doen van grensoverschrijdende en racistische uitlatingen door de werknemer tijdens het geven van een cursus, wel of geen ontslag op staande voet?

19 april 2024

Nee, geen ontslag op staande voet in deze specifieke zaak volgens de kantonrechter.

De werknemer in kwestie heeft in meerdere cursussen grensoverschrijdende uitlatingen gedaan (in tekst en beeld) die volgens de werkgever als grensoverschrijdend, ongepast en racistisch konden worden gezien. Een voorbeeld van dergelijke uitlatingen was de volgende: werknemer had gezegd bij de uitleg over een apparaat dat er twee kleuren kabels waren waarvan één rode en één waarvan je de kleur niet mag noemen omdat je dan zou discrimineren. Hoewel de uitspraken naar het oordeel van de kantonrechter als aanstootgevend kunnen worden beschouwd, is van een dringende reden geen sprake. Werknemer is bij de eerdere door hem gedane uitspraken niet gewezen op gevolgen zoals ontslag op staande voet. Ook heeft werkgever onvoldoende opvolging gegeven aan kritiek op het functioneren. Minder ingrijpende acties door werkgever hadden kunnen worden gebruikt.

Met andere woorden, zorg er als werkgever voor dat je bij ongewenste uitlatingen duidelijk bent in je consequenties. Een duidelijk ongewenst gedrag protocol helpt je in het stellen van kaders en consequenties. Het blijft namelijk altijd voer voor discussie wat nu wel wat nu niet door de spreekwoordelijke beugel kan.

https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBMNE:2024:1861

Gepubliceerd op LinkedIn, 19 april 2024

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
11 oktober 2022

LUSTRUM – WVO EVENT 2024!

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEHoud deze pagina in de gaten, nadere informatie volgt.
AlgemeenArbeidsrechtSamantha Kranenburg
17 mei 2024

Dilemma Vrijdag 😎

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEOntslag op staande voet: dezelfde dag ontslaan of een paar dagen later in het kader van onderzoek? Ontslag op staande…
AlgemeenArbeidsrechtRogier Kingma
16 mei 2024

Ontslag op staande voet: het belang van een goede opzeggingsbrief (mededeling van dringende reden)

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWil een ontslag op staande voet rechtsgeldig zijn moet voldaan worden aan enkele vereisen. Zo moet er sprake zijn van…