Skip to main content

Coronacrisis: geen billijke ontslagvergoeding verschuldigd

21 oktober 2020

Als gevolg van de Coronacrisis heeft de overheid allerlei maatregelen genomen. Voor veel bedrijven hebben deze overheidsmaatregelen grote nadelige financiรซle gevolgen. Een restauranthouder in Amsterdam kon hierdoor het loon van een van zijn werknemers niet meer betalen. Dit bedrijf besloot daarom deze werknemer op staande voet te ontslaan. De werknemer berustte in dit ontslag, maar wilde wel een (extra) ontslagvergoeding; de zogenaamde billijke vergoeding. Was de werkgever hiertoe verplicht?

De rechtbank Amsterdam heeft zich over deze kwestie uitgesproken (ECLI:NL:RBAMS:2020:4266). De rechtbank oordeelde dat een ontslag op staande voet als gevolg van de overheidsmaatregelen (gedwongen sluiting van het restaurant vanwege de Coronapandemie) niet geldig was. Volgens de rechtbank had de werkgever een ontslagvergunning bij het UWV moeten aanvragen of moeten streven naar een beรซindiging door middel van wederzijds goedvinden.

De werknemer heeft echter berust in dit ontslag. Daarentegen wilde de werknemer een vergoeding vanwege deze onregelmatige opzegging van het dienstverband, een transitievergoeding en tot slot een billijke vergoeding. De hoogte van de billijke vergoeding werd door de rechter op nihil vastgesteld. De rechtbank keek daarbij naar de onvoorzienbare wijziging van omstandigheden door de Coronapandemie, de daaruit voortvloeiende zeer slechte financiรซle omstandigheden van de werkgever, het korte dienstverband van deze werknemer en de toekenning van een WW-uitkering aan de werknemer. Gelet op deze omstandigheden vond de rechtbank het kennelijk niet nodig om een billijke vergoeding toe te kennen, althans deze op nihil te stellen. Wel diende de werkgever de overige vergoedingen aan de werknemer te betalen.

Gepubliceerd op LinkedIn: 21 oktober 2020

 

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE๐’๐ฎ๐ฉ๐ž๐ซ๐ก๐š๐ง๐๐ข๐ ๐ž ๐ฉ๐ซ๐š๐ค๐ญ๐ข๐ฌ๐œ๐ก๐ž ๐จ๐ง๐ฆ๐ข๐ฌ๐›๐š๐ซ๐ž ๐ญ๐ข๐ฉ๐ฌ ๐จ๐ฏ๐ž๐ซ ๐š๐ซ๐›๐ž๐ข๐๐ฌ๐ซ๐ž๐œ๐ก๐ญ ๐จ๐Ÿ ๐จ๐ฏ๐ž๐ซ ๐ฌ๐จ๐œ๐ข๐š๐š๐ฅ ๐ณ๐ž๐ค๐ž๐ซ๐ก๐ž๐ข๐๐ฌ๐ซ๐ž๐œ๐ก๐ญ? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
30 juni 2025

Werknemer geen recht op een WIA-uitkering dus werkgever geen recht op compensatie transitievergoeding? Waar je als werkgever op moet letten als de WIA-uitkering geweigerd wordt.

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEWIA-uitkering van jouw zieke werknemer geweigerd? Wees dan als werkgever alert. Dit kan namelijk betekenen dat jij geen recht hebt…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha KranenburgToonaangevend in Arbeid en Verzuim
27 juni 2025

Dilemma Vrijdag ๐Ÿ˜Ž: Je ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch worden veroordeeld tot betaling van een transitievergoeding?

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEJe ontslaat een werknemer op staande voet vanwege fraude. Alles klopt juridisch, het ontslag houdt stand. Kan je dan toch…