Skip to main content

Mag je als bedrijfsarts een second opinion weigeren als je een deskundigenoordeel een betere optie vindt?

7 april 2025

Of moet je dan toch meewerken en een second opinion regelen? Daarover moest het Tuchtcollege recent oordelen.

Juridisch kader
Het recht op een second opinion is wettelijk vastgelegd. Je kunt het terugvinden in artikel 14 lid 2 sub g Arbeidsomstandighedenwet en in artikel 2.14d Arbeidsomstandighedenbesluit.

Waarover
Een second opinion kan aangevraagd worden over het advies dat de bedrijfsarts geeft in het kader van:
· De verzuimbegeleiding;
· Een uitgevoerd arbeidsgezondheidskundig onderzoek;
· De consultatie met betrekking gezondheidskundige vraagstukken.

In de Nota van Toelichting, bij de invoering van het recht op een second opinion, is verder uitgewerkt wat we daaronder verstaan.

Weigeren
Het recht op een second opinion is niet onbegrensd. In sommige gevallen kan de bedrijfsarts een second opinion weigeren. In dat geval moet de bedrijfsarts:
· Daarvoor zwaarwegende argumenten hebben; en
· Die argumenten gemotiveerd aan de werknemer kenbaar maken.

Dat is geregeld in artikel 2.14d lid 2 Arbeidsomstandighedenbesluit.

Zwaarwegende argumenten
In de regelgeving is niet verder omschreven wat “zwaarwegende argumenten” zijn, maar in de Nota van Toelichting zijn wel twee voorbeelden gegeven:
· Oneigenlijk gebruik van de second opinion; en
· Herhaaldelijk onnodig gebruik van de second opinion.

Dit om te voorkomen dat een werknemer een advies bij een groot aantal verschillende bedrijfsartsen laat toetsen.

Deskundigenoordeel
Dat de bedrijfsarts vindt dat een deskundigenoordeel een betere optie is, is geen zwaarwegend argument om een second opinion af te wijzen. Dat oordeelde het Tuchtcollege in een recente zaak. Daarin is te lezen:

“Dat de bedrijfsarts een deskundigenoordeel van het UWV meer op zijn plaats vond, is geen zwaarwegend argument. Daarbij komt dat de bedrijfsarts heeft aangevoerd dat zij … haar keuze voor een deskundigenoordeel bij het UWV heeft uitgelegd aan klager, maar daar staat niets over in de terugkoppeling van die datum.”

Tip!
In sommige gevallen is een second opinion simpelweg (volgens de wet) niet mogelijk. Dan mag de bedrijfsarts uiteraard een second opinion weigeren en verwijzen naar het deskundigenoordeel. In het “Stappenplan second opinion” van de NVAB vind je een handig overzicht van de verschillen. Zeker het lezen waard!

Is een second opinion (volgens de wet) wel mogelijk maar vindt de bedrijfsarts dat niet de meest geschikte keuze? Dan mag hij adviseren over andere mogelijkheden, zoals het deskundigenoordeel. Maar wil de werknemer toch de second opinion, dan moet de bedrijfsarts daaraan meewerken. Ook dat is te lezen in het stappenplan van de NVAB.

Gepubliceerd op LinkedIn, 7 april 2025

Nieuws & Kennis

AlgemeenWorkshops en opleidingen
22 mei 2025

Arbeid & Verzuim: 100 praktijksituaties en onmisbare tips

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐚𝐥 𝐳𝐞𝐤𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝𝐬𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭? Wij hebben onze tips die elke vrijdag (dilemma vrijdag van…
AlgemeenArbeidsrechtDilemma VrijdagRechtspraakSamantha Kranenburg
11 juli 2025

Dilemma Vrijdag 😎: Ontslag om bedrijfseconomische redenen en herplaatsingsplicht

JTVCc2hvd3NjYXRzJTVE𝐉𝐞 𝐛𝐢𝐞𝐝𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐨𝐧𝐛𝐞𝐩𝐚𝐚𝐥𝐝𝐞 𝐭𝐢𝐣𝐝 𝐚𝐚𝐧. 𝐀𝐜𝐡𝐭 𝐦𝐚𝐚𝐧𝐝𝐞𝐧 𝐥𝐚𝐭𝐞𝐫 𝐰𝐢𝐥 𝐣𝐞 𝐫𝐞𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐬𝐞𝐫𝐞𝐧. 𝐃𝐞 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭𝐢𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐯𝐚𝐥𝐭. 𝐔𝐖𝐕-𝐯𝐞𝐫𝐠𝐮𝐧𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐠𝐞𝐫𝐞𝐠𝐞𝐥𝐝, 𝐨𝐧𝐭𝐬𝐥𝐚𝐠𝐛𝐫𝐢𝐞𝐟…
AlgemeenAnnemarie BusseArbeidsrechtNatascha SchenkZiekte en verzuim
9 juli 2025

Law Talk 121 : Vergeet de post niet tijdens de vakantie!

JTNDaDMlMjBzdHlsZSUzRCUyMmNvbG9yJTNBJTIwJTIzMDA4YzliJTNCJTIyJTNFJTVCcG9zdF9wdWJsaXNoZWQlNUQlM0MlMkZoMyUzRQ==JTVCc2hvd3NjYXRzJTVEDe zomerperiode is voor veel organisaties een moment van rust. Maar ook tijdens de vakantie draaien juridische termijnen en verplichtingen…